Resipi Teh Tarik Kulit Kayu Manis

Resipi teh tarik yang nak dikongsi bersama penggemar teh tarik semua….di pagi, petang atau malam..boleh je pekena teh tarik.
Ingat kat kedai mamak je ke dapat teh tarik..kot kalau kempunan nak teh tarik tgh malam.. buat je sendiri.

 Teh Tarik

Rahsia teh tarik yang sedap dan lemak…
Teh tarik versi nuriz ni specel sikit, dulu cikgu subjek pengajian am masa form 6 dulu  ada ajar cemana nak buat teh tarik dan rahsia cara mamak kat kedai teh tarik buat jadi sedap sangat.

Aik!! masa kat form 6 belaja buat teh tarik gak ka? belaja pengajian am ka, belaja masak masak hehe..jangan tak tahu, cikgu pengajian am saya dulu nama cikgu Ishak, wah!!cikgu laki lak tu yang bagi resipi dan petua. Cikgu Ishak kata, pengajian am tu ialah kita belajar apa yang ada di bumi, di langit dan di antaranya. Tu dia..!!

patutla resipi teh tarik pun masuk dalam bab pengajian am  heheh..!!

Sapa nak try resipi teh tarik versi Nuriz?…meh try…

 Teh tarik + serbuk kulit kayu manis

Resipi Teh tarik 

  • Air panas segelas  (lagi baik kalau dimasak air bersama daun teh hingga harumannya naik)
  • 3ct Serbuk teh 888( wangi dan cantik warnanya)buleh jugak guna teh lipton atau boh.
  • Susu pekat manis  (secukupnya ) manis tak elok utk kesihatan
  • secubit garam (amaun paling sikittttt je, jangan byk nanti masin)
  • penapis teh tarik jenis kain.

1.Teh dikacau dengan air panas untuk satu gelas, biar sekejap hingga teh tu berwarna.
2.Tapis dan masukkan susu, kacau2, masukkan garam yg sedikitttt tadi.
3. gunakan satu lagi gelas yg lain untuk kita tarikkk teh tu…dan tarikkkkk!!
sampai la berbuih.

tip: gunakan penapis teh jenis kain untuk buang hampas yang kecil2 drp teh tu.
     garam dan susu akan bercampur dan memberi tidakbalas rasa lemak dalam teh.

     hiasan dan haruman: taburkan sedikit serbuk kulit kayu manis.

legaa…….aihh!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

13 Responses to “Resipi Teh Tarik Kulit Kayu Manis”

  1. Muhammad Adam Rayyan says:

    teh tarik starbucks ni hahaha

  2. windi says:

    ada sorang mamak tu buka rahsia masa di interview kat tv. dia kata teh tarik taruh horlicks mmg sedap.

  3. .::WaNiE::. says:

    bak skettt

  4. DarkCaspian™ says:

    perhhhh…baik la te tarik..kekekke

  5. Alynn Notnot says:

    lps ni ajar camne nk buat ice blended plk :))

  6. nuriz says:

    windi..o ada teh letak horlick lak ke..lemak le tuu

  7. nuriz says:

    alynn..ice blended sudah di ajar d cni hehe

  8. belalang hijau says:

    ni yg rase nak pegi pekena teh tarik kat kedai sebelah nih…

    hee…

  9. Nur Hawa Mohd Zin says:

    sukeeeee………….sgt teh tarik panas atau sejuk pun boleh..

  10. pak long says:

    salam…
    nanti nak try la buat teh cam tu…

  11. eynda says:

    Garam & susu seperti garam & santan … patut le sedap :-)

  12. nuriz says:

    ye betull tu, santan lg sedap kalo dgn garam

  13. Nur Hawa Mohd Zin says:

    sedap nye teh tarik..td minum teh o jerk..sedap gak..hehe

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold