(Gambar +Video) Bangkai Bas Berjaya Ditarik Naik Dengan Kren

Operasi mengeluarkan bangkai bas yang terjunam kira-kira 60 meter ke dalam gaung di KM3.5 Jalan Genting Highlands Rabu lepas, selesai pada 12.45 tengah hari ini selepas hampir tiga jam operasi dijalankan.

Ketua Polis Daerah Bentong Supt Mohd Mansor Mohd Nor berkata operasi yang disertai kira-kira 160 anggota keselamatan termasuk bomba, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) itu bermula 10 pagi.
Proses membawa naik bas dilakukan dengan berhati-hati.

“Kami ambil masa dua jam 45 minit untuk membawa naik bas seberat kira-kira tiga tan itu dengan menggunakan sebuah kren seberat 200 tan,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian berhampiran pusat peranginan tanah tinggi itu.

Mohd Mansor berkata Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer Sdn Bhd (Puspakom) dan jurutera JPJ akan membuat pemeriksaan terhadap bangkai bas itu dan setelah proses siasatan selesai, ia akan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Bentong untuk tindakan lanjut.

“Untuk membuat pemeriksaan, kami perlu pastikan keadaan selamat seperti memastikan minyak diesel yang keluar tidak mendatangkan sebarang bahaya termasuk letupan.

“Saya tidak dapat pastikan bila proses pemeriksaan ini selesai…siasatan dijalankan secara berperingkat,” kata Mohd Mansor.

Menurutnya, komponen bas itu akan dibuka dalam usaha mengenal pasti punca sebenar kemalangan.

Operasi mengeluarkan bangkai bas itu ditangguhkan semalam berikutan kren yang dibawa dari ibu negara itu mengambil masa yang lama untuk tiba di lokasi kejadian. Ia tiba pada kira-kira 8 malam semalam.

Gambar bangkai bas yang berjaya ditarik menggunakan kren berskala besar.

 

Kesan seretan tayar di atas jalan masih kelihatan

- Bernama

Kelihatan diesel megalir keluar dari tangki di 0.28

Video dari BH online

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold