Amaran Tsunami Telah Dikeluarkan Ekoran Gempa Bumi 11 April 2012

Amaran Tsunami telah dikeluarkan ekoran kejadian gempa bumi dengan 8.7 skala Richter yang melanda Acheh pada petang tadi.

United States Geological Survey (USGS) telah melaporkan pada  16:38 (waktu Malaysia) gempa bumi di luar Aceh pada kadar 8.9 magnitud, 431km barat daya Banda Aceh.

US Geological Survey melaporkan magnitud gempa bumi sebelum ini dilaporkan kepada 8.9 pada Skala Richter, kemudian menukar semula kepada 8.7 skala Richter setelah disemak sekali lagi.

Kajian Geologi Amerika Syarikat berkata bahawa gempa bumi itu berpusat 33 kilometer bawah dasar laut kira-kira 495 kilometer dari ibu negara wilayah Banda Aceh, yang turut dirasai di Thailand, Singapura, Sri Lanka, India dan rantau sekitarnya.

 

Seorang jurucakap Pusat Amaran Tsunami Pasifik AS berkata: “Gempa bumi saiz ini mempunyai potensi untuk mengakibatkan tsunami dengan kemusnahan yang besar dan boleh menjejaskan pantai di  seluruh kawasan lembangan Lautan Hindi”.

Gegaran dirasai di bandar-bandar Kolkata, Chennai dan Bangalore.

Perkhidmatan Maklumat Lautan di India telah mengeluarkan amaran merah segera di peringkat tinggi untuk Andaman dan Nicobar, yang terletak di Lautan Hindi.

Siren amaran tsunami yang diletakkan di kawasan pantai Phuket yang terdedah kepada bencana itu selepas berlaku tsunami besar pada tahun 2004, telah didengar di Phuket.

Pusat Amaran Bencana Kebangsaan Thailand mengeluarkan suatu perintah pemindahan penduduk di enam wilayah di sepanjang pantai barat negara, termasuk destinasi pelancongan yang popular Phuket, Krabi dan Phang-Nga.

 

Berikutan gempa bumi besar-besaran, amaran tsunami telah dikeluarkan di sebanyak 28 negara.

sumber AP

………………………………………………………………………………………………………………………

Pusat gempa kira-kira 962km barat Kuala Lumpur dan gegaran dilaporkan telah dirasai, antara lain, di Subang Jaya, Pulau Pinang dan Alor Setar.

Monitor AS telah mengeluarkan amaran tsunami Lautan India berikutan gempa bumi besar.

Di Malaysia gegaran turut dirasai pada petang tadi di beberapa tempat seperti di Kedah, Penang, Perak dan Selangor. Orang ramai juga diminta berada jauh dari persisiran pantai buat masa ini.

Amaran Tsunami ditarik balik

Jabatan Kajicuaca Malaysia telah mengeluarkan amaran tsunami bagi kawasan pantai Perlis, Pulau Pinang dan Kedah ekoran gempa bumi dengan kekuatan 7.5 skala Richter yang melanda Utara Sementara – 448km di barat daya Pulau Pangkor.

Bagaimanapun lebih sejam kemudiannya, jabatan berkenaan kemudiannya menarik balik amaran tsunami tersebut.

Agensi berita Associate Press (AP) memetik jabatan geologi AS sebagai berkata gempa bumi itu berlaku pada jam 5.15 pagi dan berpusat di 205km ke barat laut Sibolga di Sumatra pada kedalaman 46km.

Agensi Kajicuaca dan Geofizik Indonesia telah mengeluarkan amaran tsunami ekoran gempa bumi tetapi membatalkannya beberapa jam kemudiannya.

Perkhidmatan feri di Pulau Pinang yang dihentikan selama 45 minit kini sudah beroperasi seperti biasa.

Sementara itu, Pusat Amaran Tsunami Pasifik di Hawaii menarik balik pemantauan tsunami bagi kebanyakan kawasan di Lautan Hindi beberapa jam selepas gempa bumi pertama.

Bagaimanapun amaran tsunami masih dikekalkan di Indonesia, India, Maldives, Sri Lanka dan Kepulauan Diego Garcia.

Kemusnahan besar atau ombak tsunami tidak dilaporkan setakat ini.

sumber : Malaysia kini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Amaran Tsunami Telah Dikeluarkan Ekoran Gempa Bumi 11 April 2012”

  1. Norizwan says:

    kuar berita tadi…petanda dah nampak….terasa gegar bangunan…semua bergoyang…
    Norizwan recently posted..College the Valleyfield tempat belajar paling indah di dunia

  2. akubiomed says:

    Harapan saya penduduk dikawasan yang dikenal pasti supaya berjaga-jaga dan mengikut arahan daripada sumber sahih.
    akubiomed recently posted..Wordless Wednesday – #Apa yang penting kerjasama

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold