Video Kanak-kanak 4 tahun dipaksa lari dalam kesejukan

Video menunjukkan seorang kanak-kanak cina dipaksa berlari dalam kesejukan sambil bapanya merakamkan video. Budak lelaki yang baru berusia 4 tahun ni hanya pakai seluar dan kasut saja, dia kelihatan menangis kesejukan merayu kepada bapanya, sedangkan bapa kedengaran bercakap sesuatu..

mungkin suruh budak lelaki ni tahan..tahan..bagi bapanya dia mengganggap itu sebagai latihan buat anak lelakinya supaya tahan lasak, tahan imun..tetapi video yang dilihat di you tube ni telah menimbulkan kemarahan orang ramai..terutama warga new york

Bapa budak ni dianggap kejam kerana sanggup membiarkan anaknya kesejukan, dan caranya itu sememangnya salah kerana boleh dikategorikan sebagai mendera anak.

Mungkin di negara diorang melatih anak cara macam tu dilihat tak salah..timbul perdebatan jugak cara sesetengah ibu-bapa di negara china mendidik anak , salah satu buku yang turut mengundang kontroversi ialah Tiger Mother.

Bagi pendapat saya pulak, melatih anak macam tu memang agak keterlaluan, suhu yang sejuk macam tu boleh membahayakan kanak-kanak..orang dewasa pun mesti tak tahan kan..ada banyak cara lagi nak didik dan latih anak.

 

Bapa budak itu yang bernama Xin, menjelaskan kepada pihak AFP (melalui pembantu peribadinya) yang dia dan keluarga sedang bercuti  di New York semasa  Tahun Baru Cina bulan lepas. Dalam percutian itu dia melatih anaknya yang berusia 4 tahun berlari dalam suhu sejuk.

Video

kata xin lagi “kanak-kanak ini telah menerima pelbagai bentuk latihan sejak beliau masih kecil..dia mula berenang di dalam air yang adalah 21C.”

Xin tidak peduli apa yang orang lain kata… hakikatnya latihan itu menunjukkan bahawa anaknya mampu mempunyai daya ketahanan dan gigih dlam hidup.

 

 

 

p/s: 2,3 hari lepas nuriz tidak buat update post di blog ni sebab bz sket :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Video Kanak-kanak 4 tahun dipaksa lari dalam kesejukan”

  1. APAN says:

    kalau tiba2 hilang nyawa anak masa tu tak ke menyesal nanti…agak2 la nak didik anak…pelik2 la dorang ni…
    APAN recently posted..Cerita Di Sebalik Gambar Pasangan Berkepit Di Tanah Suci

  2. yas says:

    Wowww…macam2 cara manusia dalam dunia ni ehhh…tak sangka ada jugak yg bertindak diluar corak pemikiran kita didlm mendidik anak2…..isk…isk…isk
    yas recently posted..Aurora Borealis – Pemandangan Indah Ciptaan Ilahi

  3. apaajanews says:

    menajdi seorang yang kuat mental dan fizikal…bila dewasa kelak
    apaajanews recently posted..CONTEST KAROK With Zarul Umbrella Featuring Madammondoq, Abangensem & Eyriqazz

  4. Amirez says:

    orang cina ni kalau training apa2 pun diorang betul2 gigih
    Amirez recently posted..Amalan Diet Rasulullah

  5. shraqs says:

    Aku tengok budak tu macam seronok je :)
    shraqs recently posted..5 Website Untuk Menjual Stock Photo

  6. Mekar says:

    kesian budak tu kecik lagi. 4 tahun ma. Yg si bapak pun agak2 la nak bagi cabaran pd anak2.
    Mekar recently posted..Miang Khum…Appertizer Unik dari Thailand

  7. tengok la, nanti dah besar budak tu.. dia balas balik dekat mak pak dia pulak
    sabree hussin recently posted..Penjelasan Mengenai Konsep Compounding Interest Rate

  8. Juan says:

    x pernah lagi sentuh salji so x tau sejuk camner
    Juan recently posted..October Sky 1999

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold