Gambar Adira AF Pegang Anjing Pulak Dah

Sebelum ni ada 2 artis le yang saya tau ada kes yang sama iaitu ‘pegang anjing’, sorang pelakon bernama N dan sorang nama Sharifah. Sekarang ni ada pulak tersebar gambar Adira AF pulak dikatakan bergambar sambil pegang peluk anjing.

Dari raut wajah Adira mungkin dia nampak macam chinese look sikit kan, tapi nama sebenar dia Siti Adira Suhaimi..sah sah memang nama muslim kan..

Gambar tu memang nampak macam anjing takkan anak patung pulak kot..tapi tak tau la..kot2 anak patung bentuk anjing huhu…

Isu ni memang tak habis habis diperdebatkan , jadi eloklah anda tengok video DR Asri ni :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Gambar Adira AF Pegang Anjing Pulak Dah”

  1. mizzfadilah says:

    haizz, pegang anjing pun nak jadikan issue ke? ? Asalkan kering & tak basah, boleh lah…tak belajar bagi khatam ke..

    • nurizspace says:

      saya tau hukum tu boleh bila kering sama kering boleh pegang.
      setakat mana orang tu boleh jaga, boleh ke dia pastikan bulu anjing tak basah atau tidak ada jilatan di bulu dia sepanjang masa??

      dibolehkan sentuh jika ada keperluan, tak payah lah nak buat hobi atau sesaja suka suka, byk lagi binatang boleh bela.

    • hamd says:

      Tidak dibolehkan memelihara anjing untuk tujuan hobi (pet) atau dijadikan sebagai binatang hiasan di rumah. Berdasarkan syarah Imam Nawawi dalam Kitab Majd al-Musyarah wa Muhadzah, juz 9, halaman 9 menjelaskan bahawa tidak boleh memelihara anjing kecuali untuk berburu binatang, menjaga binatang ternakan, menjaga tanaman dan menjaga keamanan rumah.

      Jika dirujuk kepada pandangan Yusuf al-Qaradawi, (kitab al-Halal wa al-Haram fi al-Islam) beliau mengatakan hukum memelihara anjing sebagai binatang kesukaan adalah haram.

      Hal ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W. yang bermaksud dari Abi Sufian bin Abu Zuhair, bahawa Nabi S.A.W. bersabda antara lain maksudnya :

      “Barang siapa yang memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirot”.

      harap cik fadilah faham dulu hadis ni jangan nak sokong sembrono artis sgt.Jadikan Nabi idola bukan artis sbg idola.

  2. ele says:

    aduhai ramai tak tau hukum kot bela suka-suka

  3. wee88 says:

    Adira ni bela anjing untuk buat buruan kot hahaha..

  4. nnnnnnnnnn says:

    sabun samak ada. rajin betul la adira ni samak samak tu pun kalau tau cara nak samak

  5. ikamaz says:

    dedah aurat pun haram..dah biasa artis buat yang haram haram

  6. cheebee says:

    a. Memelihara Anjing untuk kepentingan berburu, menjaga tanaman / halaman/ pekarangan, menjaga ternak dan kepentingan lainnya seperti Menjaga rumah, mencari Penjahat atau menangkap penjahat, dan sebagainya Diperbolehkan.

    b. Memelihara Anjing tidak untuk kepentingan yang bermanfaat seperti untuk kesenangan saja / sebagai hiasan rumah Tidak Diperbolehkan.

    c. Dasar Qaidah / Dalil Dalil.

    * Imam Syafi.

    ( Diambil dari Kitab Madjmusyarah Kitab Muhadzah Juz 9 Hal.23 oleh Imam Nawawi ), yaitu ; Tidak Boleh Memelihara Anjing, kecuali untuk Berburu, Menjaga Ternak Ternak / Tanaman atau Hal Semacam itu

    * Hadis Muslim Juz I Hal 685. (Diceritakan oleh Ibnu Umar ).

    Sesungguhnya Rasulullah SAW memerintahkan membunuh Anjing kecuali Anjing untuk Berburu, untuk menjaga Ternak / Kambing.

    * Hadis Muslim Juz I Hal. 686.

    Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda : Barang Siapa Memelihara Anjing kecuali Anjing Penjaga Ternak, Anjing Berburu / Anjing Penjaga Ladang, maka amalnya setiap hari akan dikurangi dengan satu Qiroth .

    **Kata Qiroth dalam hadis itu merupakan ukuran sebesar Gunung Uhud

    Antara alasan-alasan fuqaha’ seperti Ibn Hajar ialah:
    1. Ia menakutkan jiran-jiran dan orang lalu lalang di luar rumah kita atau
    orang yg mengunjunginya
    2. berkurangnya pahala kepada pemeliharanya
    3. Keengganan Malaikat masuk rumah yang ada anjing
    4. Ada anjing yang menjadi dari jelmaan anjing (anjing hitam pekat)
    5. Tabi’at anjing yang suka menjilat dan kenajisan jilatan itu mungkin
    menyukarkan pemeliharanya. (al-Fath, X/395)

    Berdasarkan dalil-dalil yang banyak, maka pemeliharaan anjing sebagai
    hobi adalah dilarang oleh RasuluLlah saw dengan berita-berita yang tidak
    menggembirakan kepada pemeliharanya.

  7. edal lva says:

    anjing tidak haram disentuh cuma kena samak jika ada timbul was was atau tgn kulit basah..
    anjing tidak digalakkan dibela sebab orang islam pentingkan suci untuk beribadat.
    kalau penting sangat sampai kena peganag barulah pegang..tak payah nak sengaja menunjuk nunjuk tanpa tujuan apa pun yg penting nak pegang anjing tu

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold