Video Pelumba Itali Simoncelli Maut di Sepang

Pelumba MotoGP dari Itali Simoncelli terbunuh dalam satu kemalangan pada perlumbaan Grand Prix MotoGP Malaysia di Litar Antarabnagsa Sepang SIC, akibat kejadian itu perlumbaan terpaksa ditamatkan. Marco Simocelli 24 tahun ialah pelumba nombor satu Kejohanan Minimoto Iali sejak 1996 hingga 2000.

Dalam kemalangan di Sepang semalam, dia gagal mengawal motornya lalu terjatuh dan merempuh dua lagi pelumba iaitu Collin Edwards dan Velentino Rossi di selekoh ke 11.

Pengarah perubatan Persekutuan Motorsikal Antarabangsa FIM mengemumkan kematian Marco Simoncelli pada sidang akhbar di Litar SIC. Menurut pengarah perubatan itu, Simoncelli mengalami kecederaan teruk di perut dan toraks dan meniggal dunia pada jam 4.56 petang.

Seorang lagi pelumba iaitu Edwards tidak mengalami sebarang kecederaan manakala Velentino Rossi yang menunggang Ducati berjaya kembali ke pit sejurus pertembungan tragik itu.

LAgiĀ  kemalangan yang mengakibatkan maut ialah 7 tahun lalu membabitkan penunggang Gresini Honda Daijiro Katoh semasa beraksi di Grand Prix Japan di Litar Suzuka dan meninggal dua minggu selepas kemalangan.

(Dari satu komen di Facebook,) ada seorang lagi pelumba yang bernama Shoya Tomizawa yang mati pada tahun 2010 dalam perlumbaan di San Marino Garnd Prix). Tomizawa ketika itu berumur 19 tahun. Tomizawa jugak mengalami kecederaan di abdomen, toraks dan kepala.

Kejadian tragik kematian pelumba Itali ialah yang pertama kali di Litar Sepang sejak ia ditubuhkan pada Disember 1998.

Video kemalangan Marco Simoncelli ini perlu sign in untuk tgk

Lagi gambar detik kemalangan Simocelli pelumba Itali di Sepang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Video Pelumba Itali Simoncelli Maut di Sepang”

  1. akubiomed says:

    Sungguh tragis untuk kemuncak perlumbaan terakhir semalam diakhiri dengan kematian yang tragis. Takziah kepada keluarga dan peminat Marco Simoncelli ‘Super Sic’ :-(

  2. ia adalah satu berita yang sangat sangat buruk .. kita telah kehilangan pelumba basikal yang hebat .. saya telah mendengar bahawa semasa acara dia kemalangan ini berlaku dan topi keledar ini penunggang tidak berada di atas kepala dan yang membawa kepadanya untuk kematian …

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold