Pemilik Petknode Minta Maaf

Dalam pukul 11 pagi hari ini, pemilik Petknode di facebook mereka telah menulis nota permohonan maaf keran telah mengabaikan dan menyeksa haiwan haiwan yang dihantar ke premis penjagaan haiwan Petknode.  Pemilik Petknode Shahrul dan Yushairi menulis di facebook:

Dengan ini, kami, Shahrul dan Yushairi, pemilik perniagaan Petknode Online Pet Store, dengan hati yang tulus ikhlas dan rasa rendah diri, ingin menyampaikan rasa terkilan dan bersalah kerana gagal memberikan perkhidmatan yang terbaik seperti yang

dijanjikan. Kami mengakui kesilapan kami dalam menguruskan pusat jagaan kucing kami sehingga kebajikan kucing-kucing pelanggan diabaikan. Kami amat menyesal disebabkan gagal mendapatkan tenaga pekerja untuk membantu kami menguruskan pusat jagaan kucing dan sebagai perniagaan yang kecil, kekangan modal dan sumber yang terhad menyebabkan kegagalan kami menyediakan tempat tinggal yang terurus untuk kucing-kucing pelanggan. Walaubagaimanapun, kami telah cuba yang termampu untuk menguruskan kucing-kucing pelanggan dengan segala sumber yang ada.


Kami memohon maaf kerana menyebabkan kucing-kucing pelanggan menjadi tertekan, kurang makan dan minum, terabai kebajikannya disebabkan kekurangan dan kelemahan kami sendiri.


Namun permohonan maaf mereka tu tidak diterima ramai. Dalam facebook, korang boleh baca komen komen dari pemilik haiwan dan pencinta haiwan serta orang orang yang prihatin, tidak dapat menerima kata kata maaf dari Petknode.

Memang perbuatan Petknode amat kejam sekali. Sepatutnya mereka dihukum dengan hukuman yang setimpal bukan hanya dilepaskan dengan hukuman ringan.

Lebih seminggu kuicng kucing terkurung tanpa makanan dan minuman di petknode. Kira kira 290 ekor kucing terseksa dan ada yang mati.

Seramai 50 orang pemilik kucing sudah membuat laporan polis terhadap premis Petknode. Selepas itu, polis menyerbu premis berkenaan, sukarelawan turut berada di sana untuk menyelamatkan kucing kucing yang dikurung.

Siapa yang tak tau lagi, nak habaq sikit, Petknode ni premis yang menyediakan pusat jagaan haiwan kesayangan disebut “hotel Kucing/haiwan” . Selalu orang yang nak pergi bercuti ke mana mana tak bawa haiwan peliharaan diorang hantar ke pusat macam tu untuk dijaga dengan bayaran tertentu dikenakan oleh pusat jagaan.

Lain lain artikel berkaitan boleh baca di link kat bawah post ni ( ada list artikel berkaitan).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

33 Responses to “Pemilik Petknode Minta Maaf”

  1. Pacifista says:

    orang melayu punya ke?Astaghfillah…kenapa la sampai macam tu sekali teruknya.tak kesian ke dengan kucing2 tu?Ya Allah…mengeluh aku tengok orang melayu apatah lagi Islam sanggup buat macam ni kat kucing.sampai hati korang yek…
    Pacifista recently posted..Contest: Review Alexa @ Pacifista.my

    • AZRA says:

      All I have to say is this:
      Tidak boleh membunuh haiwan tanpa alasan yang diperbolehkan secara syariat. Dalam Sahih Muslim Rasulullah s.a.w. bersabda ” لا تتخذوا شيئا فيه الروح غرضا ” artinya Jangan melakukan tindakan tanpa makna terhadap sesuatu yang bernyawa.

  2. akubiomed says:

    Saya rasa ada baiknya pemilik Petknode bersikap telus dengan pemilik kuching dengan mengenal pasti kapasati syarikat. Sudah terlambat untuk menyelamatkan apa yang sedang berlaku :-(
    akubiomed recently posted..Honda Malaysia memanggil balik Civic, City dan Jazz

  3. Liyana says:

    mcm ngok kan! cuba buat camtu pulak kt dorg

    ermm rafeah mohd razali tu roommate sy masa kat kolej dulu, mmg hantu kucing die tuh, hehe

  4. [...] tentang Petknode Seksa 290 Kucing Selama Seminggu. Arini pulak aku baca di blog yang sama tentang Pemilik Petknode Minta Maaf. Aku memang tak puas hati kalau ada orang Islam yang berkelakuan macam ni, menyeksa binatang dengan [...]

  5. FD says:

    bongok… tak reti jaga kucing buat macam tak reti jaga.. 290 ekor kucing tuh bukan sikit… tapi !!

    kenapa tuan punya kucing bagi orang lain jaga, musim perayaan ke ni?
    FD recently posted..#SystematicSunday – Internet Aku ialah Kebanggaan Aku (Buat masa ini)

    • nurizspace says:

      ye diorang hantar sebab nak balik kampung cuti raya, memang banyak org buat camtu, ada servis macam hotel kucing la.Sebab premis ni buat tawaran harga murah sgt nak cepat dapat pelanggan dia sapu banyak kucing lepas tu tak mampu jaga.

      • heliconian says:

        saya ada juga tinggalkan kucing kat rumah bila pergi outing, walaupun dah sediakan makanan/minuman secukupnya,tapi tetap juga tak senang hati selagi belum balik rumah…saya tak boleh accept sesiapa saja yang menganiaya binatang sekejam itu.
        Apa kata kalau kurung diorang berdua tanpa makan minum selama seminggu, lepas tu minta je maaf macam yang diorang buat. Tapi diorang masih untung sebab diorang buat kat kucing2 tu dapat bayaran, kalau buat kat diorang kira macam sukarela je la kan…

        • nurizspace says:

          kucing ni kalau kita letak makanan banyak2 dia akan habiskan dalam masa hari tu jugak tu ikut kata sedara saya yang bela kucing dan dia terpaksa tinggalkan masa raya atau pergi ke mana2..

  6. A.H says:

    AGAKNYE DIORG IGT APE YG DAH JADI NI PERKARA KECIK2 ANAK JE KOT? ADE JUGAK ORG MCM NI..MARAH X TERTAHAN DAH NI..KLAU KAT DEPAN MATA MMG KENE SEMBUR BETUL2 DGN AKU NIH!!

  7. Juan says:

    pelik juga, mereka dibayar mahal jaga kucing, tp mcm mana kucing leh x makan, kurus pastu mati, pelik pelik

    • nurizspace says:

      kucing tu dikurung tak dibagi makan dalam jangka masa lama 7 hari lebih sebab tu ada yg mati, takda orang jaga le tu, semua cuti

  8. miftah says:

    jgn tamak, ukur baju dgn badan…

    Larangan untuk Menyiksa Binatang

    Menyiksa binatang termasuk dosa besar karena perbuatan ini termasuk bentuk penganiayaan terhadap makhluk Allah. Ketahuilah bahwa kebanyakan binatang adalah makhluk yang tidak berdaya. Binatang tidak bisa protes kepada manusia ketika dirinya disakiti maupun dianiaya. Maka seketika itu dia mengadu kepada Allah SWT sebagai dzat yang telah menciptakan dirinya.

    Allah menciptakan binatang bukan untuk disakiti atau didzalimi. Allah menyuruh manusia memanfaatkan binatang dengan cara yang makruf, tidak melampaui batas juga tidak menganiayanya. Jika seseorang berniat memelihara binatang, maka binatang tersebut harus dipelihara sebaik-baiknya dengan memenuhi hak-haknya. Misalnya tidak memperlambat dalam memberi makanan dan minuman.

    Ada salah satu riwayat yang menyebutkan ada seorang wanita disiksa Allah akibat ia mengurung seekor binatang dengan tidak memberinya makanan dan minuman. Seperti diceritakan dalam salah satu hadist berikut:

    “Seorang wanita telah disiksa karena kucing yang dikurungnya itu mati. Maka ia masuk ke dalam neraka karena ketika ia mengurung tidak memberinya makan dan tidak melepaskannya agar kucing itu mencari makan sendiri dari binatang-binatang bumi yang menjadi mangsanya”.

    Hadist di atas menunjukkan tentang kewajiban memberi makan dan minum pada binatang yang dipelihara. Jika hal ini tidak dilakukan berarti sama dengan menganiaya binatang.

    Dikisahkan bahwa pada suatu ketika Ibnu Umar berjalan, ia bertemu dengan sekelompok pemuda Quraisy yang sedang meletakkan burung sebagai sasaran latihan perang. Setiap kali lemparan panahnya tidak tepat, maka panah-panah itu akan menjadi milik orang yang mempunyai burung.

    Ketika mereka melihat Ibnu Umar, mereka langsung berpencar dengan ketakutan. Ibnu Umar lantas bertanya: “Siapa yang berbuat ini? Allah akan melaknat siapa saja yang berbuat seperti ini. Rasulullah SAW telah melaknati siapa yang menggunakan binatang bernyawa untuk dijadikan sasaran”.

    Apabila ada seseorang yang mengaku pecinta binatang tetapi ia tidak menjalankan hak-haknya terhadap binatang tersebut, sebaiknya ia disuruh untuk melepaskan saja. Jika ia menolak untuk melepaskan kepemilikannya, maka ia harus dipaksa atau binatang itu disembelih saja jika memang dagingnya halal dimakan.

  9. mohan says:

    xxxx…lancau..jgn u jumpa saya saya mesti potong dan bakar lu tau lancau…

  10. titan says:

    hemm..bila tak ukur baju dibadan sendiri..macam inilah yang akan terjadi. hemmm..

  11. juanita says:

    Buat melayu anak bangsa jee=8′[88-0’8

  12. hana says:

    erm…
    kes beraya kot x sempat nk jage..

  13. dali82 says:

    Aku harap akan ada orang pukul korang. kurang2 patah tangan…..dah tahu bisnes x support, jgn amek job melampau……sebab duit, korang tamak….mmg dasar najis…..Semoga Allah melaknak korang di atas muka bumi.

  14. APAN says:

    senang2 je nak mintak maap…sebelom buat xde terpikir ke dorang ni…terima la komen2 kat fb tu.padan muka.haha…
    APAN recently posted..Isu Mat Sabu Dan Pejuang Melayu

  15. Ayu says:

    LAHANAT tahap cipan punya alasan! Dia org ingat macam tu aja nak mintak

    maaf?? Kalau dia orang short of manpower pun, takkan lah bodoh sangat

    sampai tak bagi makan & minum kucing tuh??? Itu SETAN namanye! And lagi

    satu, dah tau tak cukup manpower, why still continue ambik sampai 300 cats?

    Come on la, yg sebetuinya, Setan2 nie patut kena hukum sula aje… Biar

    dia rasa!

  16. Omar says:

    Senangnya minta maaf kan, benda pasal nyawa camni.
    Kesian ler kat kucing-kucing tu.

    Kalau aku la, sumbatkan owner ni dalam kandang rimau jer. Baru dia tau cara nak jaga ke tak, rimau tu pun speisis kucing gak.

  17. Faceberuk says:

    bangsat gila dua orang ni. balik beraya dowh, mcm mana diorang boleh beraya dlm keadaan diorang tahu kucing-kucing tu tak makan dalam tu. Then, kalau sepatutnya ada org jaga tp orang tu tak jalankan tugas, it is a call away utk find out.

    mmg tak boleh diterima langsung.
    Faceberuk recently posted..Makanan paling pelik. Sanggupkah korang telan? [20pics]

  18. hafiz says:

    bila duit adalah segala-galanya, camni la jadi nya.

  19. Shafique says:

    Apabila manusia bertuhankan wang, berimankan ketamakan dan bernafsukan kesenangan pantas. Kalo bebetol dia ikhlas dan ada tanggungjawab, pasti ada jalannya. tapi sampai jadi mcm nie… Memang bukan disengajakan.

  20. senapang kontot says:

    korang hengat dengan mintak maaf aje ker boleh terpadam dosa2 korang?? ha…korang tanggung laa sampai akhirat berjawablah dengan Allah; dahlah memalukan org Islam, melayu lagi, tak berkat duit niaga yg korang dapat tu…

  21. Mindina says:

    I don’t understand why you want and still want to take up so many cats!!!!! and worst is, knowing that you have not enough staff to take care of them!!!!! Such an irresponsible human !!! Imagine if you are the one kept in a small cage with no food and water!!! how would you feel ????????
    Hanya satu SORRY untuk 9 anak kucing mati? beratus ratus kucing kena seksa???????

  22. Mindina says:

    I don’t understand why you want and still want to take up so many cats!!!!! and worst is, knowing that you have not enough staff to take care of them!!!!! Such an irresponsible human !!! Imagine if you are the one kept in a small cage with no food and water!!! how you feel ????????

  23. intan says:

    masya allah-memang saya ada tengok online,harga yg ditawarkan menarik. nasib lah panjang umur kucing2 saya..haritu ingat nak call tanya ,,tapi diorang dh x accept lagi. mesti ramai customer2 yg tinggalkan utk balik beraya. Kesian betul kucing2 tu. kalau yer pun..patut owner kedai tu yg x payah beraya.jaga2 kucing2 tu atas dasar tanggungjawab dan amanah.
    biarlah realistik sikit-tinggal seminggu tanpa mkn minum ni…orang pun boleh mati.

  24. abdfatah says:

    dah tahu takder staff nak handle buat apa hambik dan kurung kucing tanpa pemantauan… tak logik langsung.

    asyik beraya sakan makan perut penuh… tak hingat2 kucing kena kurung tanpa makan…

    derang tu patut kena penjara kurung tanpa makan seminggu baru tahu kebulur jadinya… masukkan dalam penjara bawah tanah…

  25. lilo says:

    ye la buat sesuatu ikut kemampuan! ini tamak bukannye ape tu..bila wang ringgit dah menguasai akal, mana ingat amanah2 tuan punya kucing2 tu semua..walaupun aku ni peminat fanatik kucing aku tak dapat bela sekor pun sebb tau kemampuan nk jaga kucing..payah, drpd kucing tu seksa..ini nampak sgt TAMAK DUIT, tambah2 bila kucing2 yang org amanahkan dijual and dikatakan hilang..mana nilai2 org Islam kat sini? pada ic saja…wat malu kaum jer..kita tunggu balasan Allah atas orang2 yg terlaknat ni sebab Allah maha adil, doa2 tuan2 punya kucing yg teraniaya akan lebih dimakbulkan..Moga2 Allah Taala bukakan pintu kesedaran buat makhluk dua orang ni dengan segera..aminnn!

  26. anonymous says:

    jangan dilupa yang kucing adalah haiwan yang Rasulullah paling sayang…sampai pinggan pun dikongsi ngn kucingnya….

  27. anon says:

    2 budak gemuk petknode tu tak kena hukuman penjara ke?… biar kena rogol ngan banduan lain dalam penjara kena azab… baru padan muka…

  28. Ustaz Had says:

    Yushairi Khairuddin dan Shahrul Azuwan Adanan. Pemilik Petknode. Pembunuh kucing. Mereka ni dah lama beroperasi. Kalau kucing dari baka yg baik akan dijual oleh mereka. Bila empunya kucing datang utk mengambil, mereka ini akan memberitahu yg kucing sudah mati. Tapi, badan kucing telah dibuang. Sebenarnya mereka menjual.

    Hasil dari kerja haram mereka ni, mampulah bawak kereta BMW. Moga bala menimpa kamu di dunia ni wahai Yushairi Khairuddin dan Shahrul Azuwan Adanan. Hanya Allah yg Maha Mengetahui dosa2 diantara kamu berdua dan kucing2 yg dianiaya. Sesungguhnya setiap makhluk Allah berdoa. Ingatlah.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold