Saja nak edit Kad Raya dgn Photoshop

Sekarang orang masih lagi hantar kad raya walaupun di zaman serba canggih, kad raya masih lagi popular. Tak kira le nak buat sendiri kad raya atau nak beli. Kalau buat sendiri pun lagi bagus dan jimat. :) Kita boleh  guna photoshop atau lain lain aplikasi mengedit gambar, untuk reka kad raya ikut citarasa sendiri.

Lebih kurang seminggu lebih lagi umat Islam nak menyambut Aidilfitri. Maka di kesempatan ini Nuriz nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua rakan rakan blogger yang rajin singgah di sini, dan jugak buat sesiapa saja yang terbaca post ni :) Buat rakan blogger yang pernah kenal atau tak kenal pun…dgn” nama Nuriz/nurizspace.com”¬† :) , kalau ada silap dan salah, harap dimaafkan.

Ini hasil yg saya edit ala ala nak buat kad raya le konon dengan Photoshop..

 

2012 kad raya versi FACEBOOK

Tak sempat nak buat tutorial untuk efek yang dalam gambar ni..nanti nanti le ada masa leh le buat tutorial hehe..

Ada ke yang nak tutorial buat efek macam dalam gambo atas ni…?

Korang leh jenguk jenguk tutorial yang lepas dulu..boleh jugak guna efek2 dan teknik ni sebagai menghias kad raya korang. Ada link untuk siapa yang mencari kaligrafi tulisan jawi dan khat Aidilfitri kat bawah..

Photo Cluster

Edit gambar jadi kepingan

Glow Efek dgn Photoshop

Gambar kad raya bawah ni , hanya menggunakan tampalan kolaj, imej ketupat, dan gradient tool sebagai latar belakang warna, selain tu saya hanya menggunakan brush pelbagai bentuk sparkel dan star efek brush.

Glow atau warna nampak bersinar , selalunya saya gunankan Blending option, outer glow dan inner glow shadow.

Cara tampalan kolaj mudah

Anda boleh edit dgn memasukkan imej yang pelbagai contoh gambar keluarga atau latar belakang yang menarik. Bergantung kepada kreativiti sendiri.

Gambar Ketupat

Koleksi Grafik Raya

Grafik 2

Grafik gold raya

Grafik gold raya2

Grafik Gold raya 3

Grafik gold raya 4

Pelita Raya

Frame kad raya

Grafik bulan kaligrafi 1

Grafik Bulan kaligrafi2

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses to “Saja nak edit Kad Raya dgn Photoshop”

  1. akubiomed says:

    Aiks ketupat sahaja maka leamng dan rendang? Belum siap masak lagi kot :-)
    akubiomed recently posted..Menjahit kaki seluar Raya abang Koning

  2. anis alya says:

    saya nak belajar. hehehe…

  3. yas says:

    Selamat Hari Raya sis Nuriz dan family…

  4. Jai says:

    Zaman dah maju.. Kad raya makin terpinggir.. :)

  5. muse says:

    nak kad raya tu nuriz post ler satu kat muse….

  6. wazy says:

    salam…
    search kat google jumpa entri ni,hehe btw terima kasih di atas semua tutorial tu,dah lama tak guna ps,jadi hilang semua skill editing tu

  7. afiziII says:

    sis .. mne link tok kaligrafi jawi tu ek??

  8. NAJWA says:

    SAYA SUKA KAD RAYA YANG GAMBAR KETUPAT

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold