Sosej Babi (chorizo) Ada Logo Halal

Berhati hati jika anda nak membeli sosej yang ada perkataan chorizo tapi ada logo HALAL. Menurut laporan berita harian metro seorang pengguna bernama Aira yang pernah menetap di Sepanyol, perkataan chorizo yang terdapat dalam kandungan sosej tersebut bermaksud babi/ pork / khinzir. Dia berasa hairan mengapa di bungkusan tu masih ada logo Halal dari Jakim.

Anda jugak boleh menyemak sendiri di wikipedia dan beberapa laman web pasal makanan yang mengandungi chorizo dan apa makna chorizo itu sebenarnya.

Persoalannya bagaimana keadaan ni boleh terjadi? Adakah pihak Jakim sedar akan hal ini atau ada pihak tertentu yang tak bertanggungjawab yang sewenang wenangnya meletakkan logo Halal tu?

Gambar sosej yang didakwa ada kandungan “chorizo” tu

Pengguna haris berhati hati, walaupun ada logo halal rupanya masih tak halal. Sekarang nak beli apa apa pun tengok logo halal pun masih meragukan, terutama produk dari luar yang tak diketahui isi kandungannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Sosej Babi (chorizo) Ada Logo Halal”

  1. Ummi Hanie says:

    haih..mcmmane org brtanggungjwb buat keje nii…

  2. APAN says:

    uish…perkataan baru jumpa tu.seb baik ade org pasan…x abis2 isu babi ni.kat mne la lemahnya…kalau dah ada logo halal tu, x boleh salahkan pembeli la…
    APAN recently posted..Ini Bukan Buncit, Ini Tumor 80 kg

  3. Eddy Dce says:

    Macam penah jumpa je sosej nih….bhye tol mkanan skang nih….

  4. Astaghfirullahal’azim…
    susah la cemni. nak makan pun tak selera… jakim wat keje cemana ye…

  5. akubiomed says:

    Melihat warna daging sosej pun dah was-was tetapi disebabkan ada logo halal boleh mengelirukan pengguna. Rasanya yang bukan silam masih tidak faham mengenai halal haram untuk umat islam di Malaysia. Pihak yang bertanggungjawab perlu memberikan pendidikan kepada bukan islam supaya mereka dapat memahaminya

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold