Edit Gambar Photoshop: Gabung gambar hitam putih dan berwarna ( video)

Hai hai bertemu kembali di tutorial photoshop nuriz ahaks!! hari ni saya nak kongsi cara cara nak edit gambar guna photoshop, kita akan gabungkan gambar hitam putih dan gambar berwarna. Menarik sekali cara ni. Nuriz suka sangat edit gambar dengan teknik ni, unik dan menarik. Ok kalau korang nak turut sama edit gambar korang hitam putih tapi nk gabungkan sikit gambar bewarna..jom kita sama2 cuba tutorial mudah ni…sebelah mata pun boleh.. kalau pejam dua belah mata memang tak leh la..haha!!

Kita nak buat gambar jadi camni hasilnya.

Gabungan gambar hitam putih dan bewarna

Cara cara:

1. Buka/ open  gambar yang nak diedit tu, buat copy layer tu atau ( Ctrl + J ) .

2. Pilih Layer > New Adjusment Layer > gradient map

gradient map

Akan keluar satu box, pilih black and white. OK.

Balck and white

3. Adjust size gambar tu untuk mudahkan anda edit gambar ( ctrl + atau ctrl – ) utk zoom in dan zoom out.

4. Ambil brush dan set kan size brush dengan kesesuaian gambar dan objek. Mulakan brush kawasan yang kita nak tonjolkan warna tu, dan biarkan yang kawasan  hitam dan putih.

Mudah kan senang je. Kalau masa brush tu terkeluar ke apa..guna eraser untuk padam balik atau undo.

Video cara cara nak buat teknik gabung gambar warna hitam putih dengan warna

Tutorial lain :

Tampalan kolaj mudah

Buat cluster photo ( potongan gambar gambar)

Belajar photoshop mudah

Hilangkan jerawat dan kedut dgn photoshop

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

26 Responses to “Edit Gambar Photoshop: Gabung gambar hitam putih dan berwarna ( video)”

  1. Jai says:

    Sempoi.. Blh try.. :)

  2. titan says:

    fuhh, rajin betul main photoshop ye.. :D
    titan recently posted..Tips naikkan Alexa rank cara Titan – Part 3

  3. Adek says:

    rasa cam pelik je.. tol ke cam nie? klo x reti brush comot lahh

    • nurizspace says:

      tak dak yang pelik..simple dan mudah. brush tu kena pilih size yang sesuai baru tak comot, kalau comot eraser je macam menulis kat kertas jugak, salah buleh padam

  4. zz says:

    Sorry grafik kaku.
    nuat lah elok sikit

  5. elie says:

    boleh cuba ni, tq ye

  6. Ina says:

    mudah nya.. nak cuba le

  7. honeyhani says:

    Dah lama cari tutorial ni, tq nuriz

  8. Juan says:

    baru tau kaedah ni camni

  9. papabear says:

    untuk yg rajin hehe..
    papabear recently posted..Remembering Bersih 2.0

  10. John T says:

    This is really interesting, the software really helping to edit the best of its photography. I really want to make the best collage as a gift to my spouse.

  11. Cantek.. kawe pun boleh experiment nanti… Dah lama imagine, buatnya tak pernah gak! :D

  12. yas says:

    selalu tgk2 tutu photoshop…tp yas maleh tul nak edit2…mase selalu tak mengizinkan….:(

  13. MDHAFiZ.NET says:

    wow… info baru nih…
    senang sangat nampakny guna photoshop nih… :)
    walaupun pada awal sangat susah untuk saya :)

  14. amysyaquena says:

    tak pandai guna photospob. dah banyak kali belajar tapi keptusannya hampeh.slow sangat saya nie kot huhu..

    p/s: salam kenal saya follow blog nie.jemput ke blog saya

  15. zik says:

    ok2 akan diffollow nanti… nak try buat untuk buah durian.. harap jadilah..hehe..
    zik recently posted..Percaturan Ong Kim Swee menentang chelsea 21 Julai ini

  16. Mus says:

    wah..hebatnya berphotoshop..
    Mus recently posted..Cabaran Anak Mandalipau

  17. izni says:

    cantikk!!!!xtipuu!!like3

  18. akubiomed says:

    Wah hebat main selective colour. :-) Bila hendak buat tutorial mengenai teknik HDR pula?
    akubiomed recently posted..Teknik foto HDR dengan Picnik

  19. muse says:

    tq for sharing ni nanti bole cube

  20. IkmalZainal says:

    Good Try.. :) Tapi kalo gambar kelopak tu kalo di smoothkan lagi editing mesti lagi sempurna.. :)

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold