5 Perisian Cool untuk Edit Gambar yang Perlu Blogger Ada

Gambar memang memainkan peranan penting dalam sesuah post/artikel. Di samping  menulis kita perlu jugak letak gambar yang sesuai untuk tarikan pembaca. Kalau gambar tu diedit dan di “make up” lagi, wahh!! lagi menarik kan. Pembaca pun tak boring. Jadi apa kata kita hiaskan dengan gambar2 yg menarik dalam post kita.

Dah baca ke cara2 / tip tingkatkan page view sesebuah blog? – baik utk Alexa dan Pagerank anda.

Cepatkan loading page blog yang dilawati

Tingkatkan TRAFIK dengan You Tube dan Facebook

Jom terjah 5 perisian yang cool yang perlu blogger ada

#1. Guna Snag it.

Nuriz dah guna snag it ni, memang cool giler la. Best macam macam ada. Boleh capture text, imej, video dan kita boleh edit gambar, letak watermark dan lain2. Download dan guna  Snag it .

#2. Gimp

Gimp

Gimp ni free je, aplikasi dia senang diguna, tak berat/ besar  sangat macam Photoshop. Nak cepat dan mudah guna le Gimp :)

Download Gimp

#3. Jing

Jing editor

Pernah dengar ke pasal Jing.? Macam jugak Snag it, tapi Jing ni ada pilihan yg free atau pro. Boleh rekod dan capture screen. So pilih le mana nak. Download Jing

#4. Paint. Net

Paint net

Pant. net ni bukan yang macam MS Paint dalam komputer tu, aplikasi ni pun simple je. Mudah nak digunakan.

Download Paint.net

#5. Photoshop

Ramai tau guna Photoshop kan. Sekarang Photoshop dah berkembang, sampai kadang2 tak larat nak kejar cs4 tak sempat nak belajar edit gambar mai pulak cs5.

Belajar EDIT gambar yang MUDAH  dgn Photoshop

Install Photoshop cs4 – cara cara nak install dan key

Mungkin korang nak tau pasal Debut Video Capture (rakam video/screen komputer)

#Tambahan dari Akubiomed,  menggunakan Picasa Web Album untuk edit gambar.

# Guna Photoscape untuk letak watermark di gambar

#Cara nak RESIZE Gambar dengan Fast stone

Selamat mencuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses to “5 Perisian Cool untuk Edit Gambar yang Perlu Blogger Ada”

  1. lin azlina says:

    thanks yer…dah lama cari cara nk rakam video desktop tu…

  2. Bie says:

    wahhhh makaseh Nuriz….Bie cuma pakai photoshop yang lain belum try lagi :)
    nie nak try…

  3. akubiomed says:

    Wah saya suka tentang video capture lama dah saya cari sebab tutorial melalui video lebih mudah daripada gambar
    akubiomed recently posted..Teknik foto Selective Colour dengan Picnik

  4. Nuriz terlupa photoscape ke? :D
    fevret saya tu….
    Sabahan Bloggers Club recently posted..Sabahan live on a tree

  5. APAN says:

    antara 5 ni, tau photoshop je…tpi x pandai guna pun.ada install dulu dlm laptop lme tpi bila try wat tutorial jd bosan lak…tpi mmg pakej la kalau pndai… :)
    APAN recently posted..Bukan Kerana Rambut Panjang

  6. [...] #5 perisian untuk EDIT Gambar supaya artikel lebih MENARIK. [...]

  7. syokdownload says:

    good job ..

    simple tapi best

  8. zaidah says:

    cam ne nk edit pic sy?

  9. [...] Ketahui 5 perisian Edit Gambar yang perlu Blogger Ada – supaya artikel  menarik [...]

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold