3 Cara Nak Periksa Kelajuan Blog/website -Cadangan Pokcik Google

Berapa laju dan berapa lama kah nak load blog anda? pernah periksa tak?  Kenapa penting kelajuan loading sesebuah blog?

Pembaca pasti akan rasa geram atau hilang sabar kalau lama nak tunggu loading page blog, sayang kan kalau pembaca/ trafik tu hilang macam tu je, disebabkan blog kita lama sangat nak loading habis. Banyak sangat gambar gambar yang bersaiz besar gedabak atau lain lain widget hingga memberatkan blog.

#5 perisian untuk EDIT Gambar supaya artikel lebih MENARIK.

Memang hak kita le nak letak apa dalam blog , tapi kena jugak pikir pasal pengunjung blog..ye dak?

Ni pesanan dari pokcik Google tentang kelajuan blog/website:

pesanan dari google

Jadi jom le kita cuba 3 cara nak cepatkan loading page blog kita ye. :) Sebelum ada orang lain tolong buat bagi blog anda jadi cepat( add on untuk cepatkan loading website)

#1. Page speed – ada dah add on di Mozilla dan Chrome yang memudahkan kita periksa kelajuan blog/website. Diorang akan cadangkan apa yg perlu kita buat seterusnya.

Nak check online, just letak url blog dan klik Analyze

#2. YSlow - yang ni dari cik Yahoo lak. Free aje boleh le try tambah add on dengan Mozilla.

#3. Web Page Test – yang ni paling cool ada tunjuk macam macam dalam tu, graf dan segala mak nenek :)

Artikel yg berkaitan:

TUTORIAL nak RESIZE Gambar yang besar dgn FAST STONE

Mungkin korang nak baca pasal BLOGWALKING  lancar РGuna Add on Flashblock)

Cara tingkatkan PAGE VIEW blog – baik untuk ALEXA dan Page Rank

Ketahui asal usul Trafik Blog anda – Statcounter yang best!, getclicky dan Google analytics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

18 Responses to “3 Cara Nak Periksa Kelajuan Blog/website -Cadangan Pokcik Google”

  1. yas says:

    Aisehhhh…blog aku rasanya tergolong dlm blog yg loading page slow gak kan Nuriz?
    Ada cadangan x?
    yas recently posted..Video azan didalam gereja

  2. Mohsen says:

    lambat gak loading ni,dalam 18 saat :( kalau x silap average yang paling baik kurang 10 saat kan?
    Mohsen recently posted..Campaign- Saysmy &amp ChurpChurp!

  3. nurizspace says:

    cik google bg cadangan pe td dlm analyze tu? hehehe

  4. syahnabil says:

    saya punya blog kira sederhana laa…

  5. arfah says:

    wow…memang menarik…nak try juga.. :)

  6. Satu lagi Nuriz, mungkin boleh try guna pingdom tools.
    Saya rasa lagi bagus dari yang lain tu, kita boleh nampak action apa yang slow. :)
    Sabahan Bloggers Club recently posted..SBC June 2011 twitter contest

  7. zik says:

    tak tahu apa lagi nak dikurangkan… hujung tahun baru nak tukar, apa yang patut… hehe
    zik recently posted..Ridzuan Richie dot com- sudah 3 tahun!

  8. afzal laidin says:

    dah guna page speed tu, banyak yang perlu diimprove bahagian gamabr. Hmm.. banyak juga yang Google suruh buat.
    afzal laidin recently posted..Cara Fikir dan Sikap Strategis Individu Cemerlang

  9. [...] Dah baca ke 3 Cara nak lajukan blog/ website [...]

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold