Pokcik Google bagi Site Links Akhirnya

Sejak nurizspace bertukar dari incik blogspot ke incik WordPress kira kira 5 bulan lalu, akhirnya Pokcik Google hadiahkan nurizspace.com site links..hehehe!! terima kasih pokcik Google. Ingatkan lama lagi le nak dapat site links ni. Dulu nurizspace bawah blogspot dah dapat tapi hilang sebab nurizspace bertukar ke wordpress.

Nak tau apa site links boleh baca kat webmaster tool ni.

Site links utk nurizspace.com

Keterangan ringkas, apabila  orang google sesuatu nama blog atau laman web, maka akan tersenarai le beberapa link dalam blog tu, dan ini mudah le kepada user nak cari bahan bahan. Dengan adanya site links tadi, nampak carian lebih kemas dan memudahkan user nak pilih apa yang dicari.

Bagaimana nak dapatkan site links ni, dari jawapan jawapan di google, ada beberapa kriteria yang perlu ada bagi mendapatkan  site link untuk  sesuatu laman web atau blog:

Keyword atau carian mestilah berada lama di dalam rank atas carian di google

Link dalam blog mestilah tepat, page navigation yang kemas.

Trafik dalam blog mestilah tinggi (bermakna user ramai membuat carian sesuatu keyword dan trafik masuk kerana carian tersebut)

Outbound link yang berguna, maknanya kita membuat link atau pautan link ke blog atau laman web lain dengan tepat dengan entri atau carian. Jadi janganle segan segan bagi site link ke blog kawan kawan lain kalau entri kita sama dengan dia, atau kita nak kogsi sesuatu dengan bahan yang dia tulis.

Inbound link dari laman web atau blog lain ke blog anda yang sama dengan entri kita atau yang bertepatan dengan carian user tu lagi bagus.

Tu le secara ringkas Nuriz boleh ceritakan, nak cerita panjang tak berapa nak pandai lagi bab seo dan pasal site links ni. Kalau nak tau lebih lagi boleh le baca kat blog yang cerita banyak pasal SEO macam Denaihati dan Kujie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

27 Responses to “Pokcik Google bagi Site Links Akhirnya”

  1. iniialahaku says:

    owh…sedikit sbnyak dpatla jugak ilmu kat sini…tq2

  2. macamnilah says:

    wahhh tahniah n tq utk tips tu

  3. RerameUngu says:

    waaah..tahniah sis…

  4. muse says:

    as salam nuriz. congrats..

  5. yas says:

    Tahniah Nuriz..yas x penah dpt lagi sitelinks mcmtu…susah gak noo…
    yas recently posted..Antara asal usul yahudi

  6. qellissa says:

    congrats ye walaupon i tak tau apa pun pasal site links ni..hikhikhik

  7. shielalatif says:

    cayalah…blog ni mmg best!! lengkat semua berita…senang nak carik story latest :)

  8. Bie says:

    Thanks sharing…..
    amat2 bermanfaat :)

  9. pneumedic says:

    tahniah nuriz..mmg lyk dpt..

  10. SyafzMagz says:

    bestnye…tahniah ye nuriz
    SyafzMagz recently posted..Ilustrasi Gambar dan Hasil Papercut yang cantik

  11. BroZooL says:

    Tahniah Nuriz..nilah kelebihan guna wordpress kan..=)
    BroZooL recently posted..Rugi Daftar Google Friends Jika Tidak Dapat Dikunjungi!

  12. belalang says:

    wah! tahniah nuriz!
    cepat betul dapat site links…nih yg jeles nih…
    bila la nak tukar ke wp nih :-p

  13. APAN says:

    wah…paham gak sikit2 pasal ni sebab penah bace gak dulu…
    tpi blog saya lom sampai tahap ni lagi…
    x mampu…
    huhu…
    APAN recently posted..Kes-kes Kelahiran Pelik Di Dunia

  14. whoaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    tahniah sis! tahniah :)

    p/s: sis dni ado hadiah tau untuk sis… dah 3 hari packing tapi busy sangat sebab semalam ada pertandingan debate.. ngehehee dni busy dk prepared sampai terbengkalai semua kerja. t sis emailkan dni alamat ya… ^__^ amni_shiro@yahoo.com

  15. decrewz says:

    Tahniah2.. Bila Jai nak dapat nih..hu3
    decrewz recently posted..Sampai Bila Aku Nak Ber’Blog’

  16. bluedianthus says:

    tahniah Nuriz…akhirnya..hehe

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold