Botol Susu BPA Free Jenama Apa Nak Beli?

Malaysia akan haramkan penggunaan botol susu yang ada bahan kimia polikarbonat yang mengandungi BPA pada 1 Mac 2012. Apa Bpa ni? sebutan penuh ialah bisphenol A. Bisphenol A ialah bahan kimia  yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar. Manakala Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi.
Jadi lambat lagi le nak haramkan botol susu yang ada BPA ni. Kenapa lambat sangat nak haramkan botol ni? Kerajaan kata nak bagi tempoh kat kilang kilang supaya buat persediaan untuk ganti bahan bahan bagi menggantikan pengeluaran botol yang selamat dan bebas dari BPA.

Ramai ibu ibu yang sayang nak buang botol susu yang lama digunakan. Tak payah sayang le botol2 susu tu, bagi Nuriz, kita sayang bayi atau anak kita tu, pentingkan keselamatan bayi  daripada sayang nak buang botol. Memang le botol susu BPA free ni mahal tapi bagi menjamin keselamatan bayi anda, beli la, tak rugi apa apa.

Kenapa mahal botol tanpa BPA ni? Tak tau le kenapa mungkin kilang tak banyak keluarkan botol bebas bpa kot.
Bahaya BPA ni ialah kalau terus terkena air panas atau dipanaskan, bahan kimia tadi akan bertindak balas dan meresap dalam susu. Kalau botol tadi calar pun bahaya jugak sebab bahan kimia mudah tu bercampur susu.
Buat masa sekarang ada cara cara dan peraturan yang perlu diikut kalau nak jugak guna botol susu ada BPA tapi dinasihatkan baik guna le yang botol susu yang BPA free (bebas dari BPA). Cara cara yang dinasihatkan oleh kementerian kesihatan kalau guna botol susu ada BPA ialah
- jangan guna air panas secara terus menerus ke atas botol tu.
- basuh lah botol dengan span lembut, bagi mengelakkan botol tercalar.
-tukar botol susu setiap 6 bulan sekali.

Cara nak kenal botol susu yang ada BPA

Terdapat kod yang dilabelkan di botol susu tu:

Bagi botol yang takda apa apa label lagi le bahaya kan. Biarpun botol tu comel dan ada macam macam kaler dan bentuk. Tu yang ibu ibu sayang nak buang botol comel tu kan. Lagi satu murah, 3 botol sekali berapa la sangat harganya.

Bagi botol yang tiada  BPA ada tulis BPA FREE.

Jenis jenis Botol Susu BPA Free brand/jenama apa yang bagus? Sekarang banyak dah di pasaran botol susu yang bebas BPA, yg Nuriz tau, Pureen,  rasa harganya dalam RM9 ++, kalau Avent mungkin mahal sikit dalam RM 18-15. Jenama lain yang boleh didapati ialah MAM, Safety Plus, Bumble Bee dan Pigeon.

Contoh botol susu BPA free.

Botol Susu Pureen Bpa free

P/s: Post ni saya tulis untuk perkongsian, jadi para pembaca dan ibu2 kalau ada info pasal botol susu, boleh je kongsi kat sini. Mungkin pembaca lain boleh ambil info dari komen dan pendapat anda. Komen dan pendapat anda amat dialu-alukan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

42 Responses to “Botol Susu BPA Free Jenama Apa Nak Beli?”

  1. saya beli AVENT utk baby yg coming soon ni. hehe

  2. sarahnajwan says:

    saya baru beli avent dgn rega *** utk dua botol 260ml/9 oz..

  3. macam2 skang ni.. risau lak kan huhu

  4. decrewz says:

    Dulu kes susu.. Sekarang botol susu pulak..hu3

  5. marliza says:

    salam semua,

    tumpang iklan yer tuan tanah…hehe…kalau ada kwn2 yang nk carik botol susu BPA Free brand bumble bee leh carik kat blog saya yer. TQ

  6. laili says:

    mujur memang ada spare 2 botol free BPA tp,nt nak kena beli lagi 2 botol.. :)

  7. nasazfrog says:

    ha.. semalam baru jer buang 3 botol susu.. pasni mmg nak kena beli yang baru yg BPA free.. tq nuriz sharing this info.

  8. iemah says:

    botol susu avent ank sy xde pulak tulis “naturally” mcm kt gmbr ats ni.so,free BPA @ tak?

  9. yas says:

    Kene cari gak nih…terima kasih atas info ni.
    yas recently posted..Bila cuti sekolah

  10. cg cma says:

    i guna botol susu Dr Brown’s natural flow bpa-free… bagus sebab bpa free, krgkan colic, dpt krgkan kehilangan vitamin dr susu tu…

  11. saidatul says:

    tq atas info yg berguna…sy skg mmg sdg mncri btl terbaik utnk anak..tp xnk lah trlalu demand…tp lau mcm ni..putg susu tu pon mesti di tukar stp bape bulan yer? atau mggu?

  12. info yg bernas..thanks kongsikan???

  13. elys says:

    cmne dgn brand NUK ? ade sape2 pernah try brand ni tak?
    besenye btol ssu ank2, sy akn tukar bile printnye da pudar o da ade calar..puting plak sy tukar dlm 3bln sekali..

  14. MDHAFiZ.NET says:

    susu cap junjung kot…. :)

  15. maz says:

    kalau brand fifi mcm ne?

  16. mumy says:

    hi nuriz, slps dgr cerita ni kat tv i jd takut.. actually i memang pengguna avent yg setia, dari botol susu, puting, sudu makan n etc. i dah ade 1 botol avent yg biasa harga RM 30++, masa tu i tau ttng bpa then i beli 3 botol yang avent packaging gold tu, mahal skit lah tp utk kebaikan anak i. last wk my friend told me about no 1 n 7 contain bpa kan.. so kebetulan i still simpan pakaging die, then i check blk kat botom packaging tu, it show me no 7, can u explain. sgt risau.

  17. nuriz says:

    saya pun tak sure, yg saya tau Avent ni kebanyakan khas utk bpa free.

  18. nurizspace says:

    entri ni saya tulis untuk perkongsian, jadi para pembaca dan ibu2 kalau ada info psl botol susu, boleh je kongsi kat sini.Mungkin pembaca lain boleh ambil info dari komen dan pendapat anda.

  19. gee says:

    salam…tumpang iklan…
    saye jual tupperware brands product..
    lam product ade jual set botol susu..
    seme product tupperware diperbuat dari ekstrak buah-buahan yg mane mmg elok utk kesihatan..
    sejak bende ni jd isu, saye dh jual byk set botol susu…mmg ramai yg tukar ke brand tupperware…

    utk keterangan lanjut, boleh sms @ call saya 019-9110343,019-9173224
    tq…

    • LEEN says:

      kalau pakai brand tuppermare tak payah ganti botol seumur hidup ye???
      just ganti puting jer???
      betul ke??

      • fazira says:

        betul2….klu guna jenama tupperware warranty seumur hidup..klu pecah blh ganti..spare part pun senang dapat..sesuai sgt..dan berbaloi…

  20. mimi says:

    kak sy mmg belum kawen,tp sy de info botol susu free BPA jenama NUK..memang murah dan sangat bagus…2 botol yg besar + 1 botol kecik tu bru je rm65.90…jimat btul…

  21. ROZIE says:

    anak saya pakai brand biasa dan tupperware…
    bila dah tau effect botol bpa ni sy dah tak guna botol ni..
    tp pasal botol dr brand tupperware ni mmg sure ke dr tumbuh-tumbuhan??/
    nak tau kepastian…

  22. katy says:

    klau botol susu brand avent bleh tahan 2 thn, x?

    • mumy says:

      hi, saya dah call kkm di putraja utk mendapatkan pengesahan yg tepat. mereka kata. blh pakai tp seeoloknya tukar after 6 month.. mmng dkt pakaging ade tulis free bpa tp perasan x kat bwah pakaging tu ade logo segi tiga no 7… tandanya precaution… mereka pun x ckp brand tu selamat 100%… kalau nak pengesahan lbh lanjut cuba call this no 03-88833653.

  23. Mummy Im says:

    Botol susu BPA free dh banyak dah skrg…tak semestinye perlu beli botol susu avent shj….

    • nurizspace says:

      saya setuju tu, tak perlu kita hadkan kpd satu satu jenama saja, kita boleh try jenama lain. Banyak jenama lg di pasaran.

  24. aleen says:

    bagi pendapat sayalah, baik beralih kepada tupperware, product yg kita dah tau selamat dan ia amat jimat sbb boleh pakai selama-lamanya. kalau ada masalah otol, boleh tukar, free jer. mahal skali jer tp boleh jimat bertahun-tahun.

  25. shikin says:

    saya baru je beli botol susu event gold .Sebab adik ipar saya pun pakai event,dia ckp event tahan lama & lasak.Begitu juga dng kwn saya yg bekerja di hospital serdang.Dia pun menggunakan botol susu event. memang tahan lasak.Anak dia dah masuk 3 tahun pun masih menggunakan botol yg sama.Walaupun mahal tapi berbaloi.Saya nak tanya, botol susu brand tupperware dalam kelompok 7 ke? sebab x de tanda di bawah botol or kotaknya.

    • mumy says:

      hi, sebaik dan seeloknya semua btl susu perlulah ditukar slpas 6 bulan. avent pun sama… kalau btl dah scratch kene tukar. perasan x tanda recycle no 7 kat pakaging avent tu… means precaution..info dari fda. saya dah xguna avent…buat ape guna btl susu yg ade tanda precaution…

  26. mumy says:

    hi all new info. sebaiknya semua jenis botol susu kene tukar after 6 month. tp avent masih meragukan bagi saya.

  27. dawaniey says:

    macam mana bagi bayi@kanak-kanak yang telah lama menggunakan botol susu yang ada BPA? x perlu wat pemeriksaan kesihatan ke? risau jgk ni..,walaupun dah tukar botol susu

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold