4 Juta Hilang My Kad, Denda Hilang My Kad

Tu diaa aih!! 4 juta kes hilang My kad. Ishh2!! buat macam mana ye sampai hilang My kad ni. Dulu kalau hilang my Kad, kena buat laporan polis dahulu lepas tu baru boleh mohon My Kad baru. Hari ni dalam Kosmo, sesiapa yg  hilang My Kad atau pasport, tak payah pi buat laporan polis dah le ye. Terus pi ke Jabatan Pendaftaran je untuk mohon My Kad baru. Polis pun tak larat nak ambil laporan, dah 4 juta laporan dibuat, banyak tu.

Hilang My Kad kena denda? Denda tetap kena denda, bagi yang hilang My Kad banyak kali.

Ni Nuriz ada jumpa info pasal denda / bayaran jika hilang My Kad bagi warganegara :

Hilang Mykad Kali pertama, kena bayar Rm 10 untuk pendaftaran baru, kompaun pulak Rm 100 , jadi jumlah RM110.

Hilang mykad Kali kedua, kena bayar RM 10 untuk pendaftaran baru, kompaun RM 200, jumlah RM 210.

Hilang Mykad Kali ketiga, kena bayar RM10 untuk pendaftaran baru, kompaun RM 300, jumlah RM 310

Bagi yang bukan waragnegara pulak tinggi sikit , denda untuk pendaftaran baru ialah rm 40. Kompaun sama jugak mcm warganegara di atas. Jumlahkan sendiri.

Info: Jabatan Pendaftaran Negara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “4 Juta Hilang My Kad, Denda Hilang My Kad”

  1. ayung says:

    betul3….:D

    walau pun ilang sbb kena curik, kena rompak, @ cicir…tetap kena bayar denda…

    adoiiihh…

  2. Kalamhati says:

    dulu masa study KH pernah hilang ic sbb wallet kena curi..
    bila report kt pejabat pendaftaran..
    juz kena byr rm10..mujur tak byk
    maybe sbb bgtau wallet kena curi kot

  3. macam ni lah says:

    pagi tadi aku tercicir wallet aku kat dlm shopping kompleks nasib baik nyonya kedai tu baik hati dia simpan wallet aku tu,. dah gi amek dah bagi kat nyonya tu reward sket,.. bagus la nyonya cina pun baik hati boleh buat kawan la nyonya tu,.

  4. yas says:

    Kene lebih berhati 2laa mcm nih..
    yas recently posted..Anjing harimau dan anjing Panda di China

  5. a loqman says:

    macam mana boleh hilang ye…apalah depa ni

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold