Simpan Gambar kat Picasawebs Atasi Masalah Bandwith Limit

Bila kita berblog kita mesti nak upload gambar kat blog kita, nak letak gambar yang sesuai dengan entri yang kita buat. Dulu Nuriz pun pernah ada masalah bandwith limited semasa Nuriz simpan gambar di photobucket, ada had had tertentu berapa bandwith yang kita boleh guna secara free, kalau dah terlebih bandwith kena le yang berbayar.

Tapi kalau nak elak yang berbayar mcm tu, baik le kita guna yang free je macam Picasawebs. Bagi pengguna blogspot secara automatik mesti dah ada akaun picasawebs ni, picasawebs ni produk Google. Segala gambar dari kita mula mula buat blog dulu semua tersimpan secara automatik di picasawebs tu. Jadi tak perlu la risau kehabisan bandwith kalau dah trafik mencanak

picasawebs

dengan tiba tiba.

Bagi blog yang self hosted macam Nuriz, dah bertukar dari blogspot..takda le dapat keistimewaan macam pengguna blogspot yang free nak letak gambar. Jadi nak elak dari masalah bandwith limited tu Nuriz buat la cara lain, iaitu hostingkan gambar di picasawebs dalam akaun blogspot yang Nuriz masih ada lagi.

Sebelum ni Nuriz ada baca baca jugak masalah blogger lain yang terpaksa mengahadapi bandwith limited terutama blog yang trafik tinggi tapi tak cukup ruang nak simpan gambar. Ada jugak yang hadapi masalah hotlinking, iaitu kes orang mencuri gambar dari blog seseorang dan guna server hosting tuan punya blog tu. Untuk atasi kes curi mcm tu letak je kat picasawebs, selesai masalah.

Kelebihan picasawebs:

Gambar maksimum boleh upload ialah 20mb, selain tu bandwith tak akan habis habis, walaupun trafik blog anda mencanak :). Bagi satu akaun google korang boleh muatkan gambar dalam storage sebanyak 1gb.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Simpan Gambar kat Picasawebs Atasi Masalah Bandwith Limit”

  1. papabear says:

    saya pengguna picasa :)

  2. zik says:

    rasanya ada account picasa.. tapi jarang2 sekali menggunakannya… huhu.. bagus2 nie..asebagai alternatif…
    zik recently posted..Keputusan terkini Malaysia VS Pakistan 2011- kempen sukan olimpik 2012!!

  3. yas says:

    Den pon samo gak ehhh…..

  4. kalau macam tue angah pun kena buat la.. ye

    • nurizspace says:

      kalau dah ada account blospot, automatik gambar masuk picasa. Kalau banner atau header angah tu letak di photobucket atau imageshack, baru ada limited bandwith.

  5. nanti nak try gak hehe :D

  6. akubiomed says:

    Saya pun sudah mula gunak akaun Picasa kerana space hosting sudah tahap kritikal
    akubiomed recently posted..Blog Disk Usage Warning warn

  7. siTokei says:

    nice idea la…sebelum terjadi baik buat kan yong….

  8. Eddy says:

    kalo gamba penuh 1gb mcm mne..syg gamba dlm blog lama2..xkan nak delete..

  9. nurizspace says:

    tak kan cepat habis bandwith 1 gb.. besar tu. Boleh aje buat akaun baru picasa kalau habis bndwith.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold