Cara cara nak buat Macarons

Macarons yang comel ni sedang menggedik gedik dalam blog di mana mana saja ada iklan nuff ni. Aii!! buat hati tergoda betul le macarons ni. Rupanya cantik warna warni, macam mainan kanak kanak pun ada. Macarons ni kalau budak budak tengok mesti suka, orang dewasa pun dah tergoda ni heheh..alahai macarons yang comel. Macarons bukan makaroni ye, saya pun tak biasa merasa macarons ni, kena tanya Jerry, rakan blogger kita tu sebab dia dah rasa macarons hari tu, sedap kan macarons tu Jerry? hehehe!!

Kat internet dah banyak resipi resipi Macarons ni. Orang kata kalau nak beli mahal sangat harga sebiji macarons ni, sebab leceh dan renyah nak buat. Penuh kesabaran le..amboi susah benor ke nak buat? Sesusah mana pun kalau nak seribu daya kan…

Macarons yang comel

Kalau tak mau buat sendiri,  sila beli kat kedai bakery le..tu mcm iklan kat Nuff tu hehe!! Kalau nak buat sendiri..ni saya kongsi video cara nak buat macarons dan resipi..

Saya pun dah tergoda sangat sangat tengok Macarons yang diiklan kan di Nuff ni. Nanti le bila ada masa lapang nak try buat jugak le. Kalau nak beli harga macarons ni berapa sebiji ye, duk baca kat google, macarons ni harga  sebiji RM2.00..mak oii!!! mahai kan…Sebelah Kedah mana ada macarons, tak pernah jumpa lagi le macarons, kalau ada pun payah nak carik.

Makanan asal dari France..orang orang Perancis buat minum petang sambil rehat rehat atau duduk di beranda menghirup secawan kopi panas atau teh  kemudian mengunyah macarons yang lembut tu…fuhhh!! heavennye :)  Bahan-bahan dalam resipi tu tak da le mahal sangat pun , telur, gula..bahan bahan asas je..

Bayangkan je le ye rasa macarons yang sedap ni huhu!!

Rupa macarons

Cara cara nak buat Macarons .

 

Entri Berkaitan:

Macarons Angel Cupid Kitchen

Resipi Macarons dari Martha Stewart

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

25 Responses to “Cara cara nak buat Macarons”

  1. lost kitty says:

    serius nampak sedap macarons tu.
    btw, saya tak boleh nak tinggal jejak kat sb dari hari tu lagi. napa ek

  2. Jericho says:

    Memang sedap la Macaron ni ni kak.. kalau macaron tu sejuk lagi best nak makan.. Luarnya keras, dalamnya lembut..

  3. I have been trying to make, but its not as simple as it seems.
    Failed many times, however am still making an attempt.

  4. erk! sy xpnah makan lg natang tu.. huhu..
    nmpk sedap!

  5. belalang says:

    teringin la nak rase…
    nmpk cam best jer…
    kat kulim mane ade…
    sob3x…

  6. tomato says:

    teringin ! teringin ! nnti nuriz dah buat bagi ceq noh ? :P

  7. aisyahnadiah says:

    tipu ni resepi ni…da buat 2 kali da…dua-dua kali tak jadi!

  8. km says:

    looks yummy.. must try one day :)
    km recently posted..What’s So Special About Valentine’s Day

  9. yas says:

    Tak penah makan lagi…macam besh jekkk,terhingen gak nk makan…

  10. nurizspace says:

    saya ada jumpa video yang kat u tube tu, dioarang ada tunjuk step by step sekali resipi la..petua dia biar 10 minit dulu baru bakar..
    tu la, kalau takda ilmu ni pyh jugak nak buat hehe

  11. Seksi Bani says:

    SEDAP!

    tapi ramai org beli macaroons sbb rupanyer yg comel untuk bagi kat awekzzz…

  12. naddy says:

    i pun tak pernah makan lagi…
    nampak sedapp..
    :))

  13. Seri Bahasa says:

    belum pernah cuba macaroon ni…di tempat seri mcm belum ada kedai yang menjual.

  14. unniesya says:

    mak aii…mahalnya harga sebiji makaroni..padahal tecik je..

  15. Rama2Ungu says:

    huhu..cam sedap je…dah tergoda sejak baca lam blog Mak Lagenda…hehehehehe

  16. Cara cara nak buat Macarons | nurizspace…

    [...]Makanan asal dari France..orang orang Perancis buat minum petang sambil rehat rehat atau duduk di beranda menghirup secawan kopi panas atau teh kemudian mengunyah macarons yang lembut tu…fuhhh!! heavennye :) Bahan-bahan dalam resipi tu tak da le ….

  17. bufo2020 says:

    nak berguru RM350.00 wooooo…mahal gilerrr..

  18. bufo2020 says:

    bahan2 asas jerr…putih telor, almond flour dan serbuk penaik.
    mesti kreatif untuk menjadikan sicomel ni berkaler-kaler
    berlainan rasa spt coklat, strawberry, bulu berry, lemon,
    pandan, etc. banyak keje nak buat..

    maaf saya tak cuba buat lagi..sekarang teruja saja.
    masa belum mengizinkan hihi..
    thanks nurizspace krn menguja saya..
    dahulu kek lapis ..dah sukses..kini MACARONS..

  19. Ummi Hanie says:

    hi n salam nuriz,

    xsangke jadi fenomena lak macarons ni skrg yer …
    dah tergoda ni , tp belum merasa lagik…dekat MilkA Deal ade jual kupon macarons kan …

    cube tgk sini ;

    Kupon2 Besh MAD (MilkADeal
    Ummi Hanie recently posted..Update tentang GA 3rd Anniversary Mesti Baca – Mesti Rebut

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold