Bertukar Dari Blogspot Ke WordPress

Salam 1 Malaysia semua, dah lama saya nak bertukar ke self hosted dan ke wordpress sebenarnya, duk survey dan baca sana sini, banyak cerita kebaikan wordpress dan self hosted. Tambah tambah blogspot ada buat pening dengan account saya dulu, pernah blogspot saya tu diremoved selama beberapa jam, nasib dapat balik. sedikit cuak dan gabra di situ, sebab tak dan nak backup blog, blogspot dah buat pasai.

Beberapa hari lalu saya tekad nak buat jugak self hosted dan ada domain sendiri. Semudah A,B dan C..mcm kira 1,2 dan 3 taadaaa!!!

Bermula dengan membaca tutorial di beberapa blog yang popular jugak mcm justkhai dan blog tutorial murkiester yang jelas, blog Fazreen yang buat tutorial bertukar ke wordpress, bg saya tutorial tu jelas sangat, clean n clear ja. Mudah paham.

Tutorial Mijie pun banyak cerita pasal plug in dan pindah ke wordpress, dan terima kasih jugak kat Mijie yang banyak jawab soalan saya. Tak lupa jugak kat sis Syamila, sori ye sis kacau sis tengok hindustan ahaha!!

Saya beli 2hb Dis hosting dan domain, lepas tu dah aktif account, 4hb dis saya dah boleh mula set up FTP dan rupanya mudah jugak nak set up FTP, punya le takut ketaq masa nak buat tu, takut tak jadi. Orang kata buat manual le bagus kan. Jadi saya buat le manual , Alhamdulillah semua ok.  Error sikit tu nasib boleh baiki sendiri. Terasa kepuasan sebab mampu buat sendiri..hik hik hik!! Nama pun belaja try and error je kan.

Banyak benda yang perlu saya explore dan belajar lagi, tambah tambah trafik dah nak mengecut ni huhu!!, takpa la yang penting saya dah selamatkan blog saya, kalau hilang langsung lagi putih mata.

Ilmu ni takkan habis habis, selagi kita hidup, dan org kata dalam kubur pun kena belajar lagi kan..

Sapa sapa yang teringin nak bertukar ke wordpress dan nak belajar apa yg dalam wordpress saya cadangkan baca tutorial depa yang saya sebut tadi dan banyak lagi le tutorial yang bersepah kat google. Macam cikgu online je, menalaah secara online heheh!!

Saya tak buat tutorial cara nak mula self hosted wordpress dari a – z sebab saya pun baru belaja lagi :)

Selamat berblog semua..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Bertukar Dari Blogspot Ke WordPress”

  1. Alienelliz says:

    ell pun dh ngidam tahap ape ni..nak beli duit belum masuk..hehe =P

  2. mie says:

    nice, mudah dan simple..
    heheeee

  3. DaHLia says:

    tahniah…
    pasni leh buat sub2domain laks.. :D
    DJ nyer WP ntah nak sambung ntah x..
    still sayang dengan BS :D

    • Anonymous says:

      Dj takpa tukar pun ke dot com, sbb byk trafik setia, depa pasti datang punya,
      psl subdomain tak kott yang ni 1 pun byk duk pening hehe

  4. ShueQry says:

    WordPress dan Blogspot ada kekuatan masing-masing..terserah pada kita untuk guna kekuatan tu untuk kebaikan diri kita.. jika sudah ada domain berbayar, next step cuma beli hosting saja pastu import content dari blog lama..

  5. Syamila says:

    baru sempat jengah blog nuriz baru ni…kak sya mmg dari dulu suka wp self hosted…cuma lepas wp kak sya sblm ada problem…sebab diri sendiri jugak..he3…tak tahu camne semuanya hilang..pastu dh malas nk repair..lagipun nk daftar domain baru..so sementara tu kak sya guna blogspot…bulan 10 baru ni baru berpindah semula ke wp dgn nama yg baru.. ;-)

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold