Pasang Video You Tube di WordPress dengan Plugin Smart You Tube

Buat pertama kali, saya nak buat tutorial cara pasang video you tube di WordPress, sebelum ni saya duk blog di blogspot je, jadi pengguna baru wordpress macam saya ni, baru le belajar nak pasang di wordpress, rupanya mudah jugak nak pasang video you tube di wordpress dengan plug in sedia ada. Plug in yang khas ialah Smart You Tube.

Saya andaikan pengguna wordpress sudah tau nak install plug in ni ye, download plug in dan upload ke wp-content/plug in atau install saja di wordpress dengan search plug in Smart You tube ni.

Plugin Smart You Tube

Bila dah install, activate kan aje plug in tu.

Kemudian pergi ke Settings > Smart You Tube dan lihat option, saiz video dan  nak faham lagi, klik instruction dan tengok penerangan kat situ.

URL video di You Tube macam dalam gambar di bawah

Copy url video tu dan paste dekat post tapi ubah url tu dengan edit sedikit address url tu, http tukar ke  httpv untuk normal quality atau httpvh untuk high quality.

Ok dah ada video dalam post ni, kalau tak paham jugak tengok video di bawah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Pasang Video You Tube di WordPress dengan Plugin Smart You Tube”

  1. Anonymous says:

    amcm sejak bernaung bawah wordpress?
    citer sket, belalang nak tau nih…
    hee

  2. feyus says:

    Terima kasih, dah jadi.:)TQ2. info yg sangat berguna…nice…

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold