Cara Pasang Butang Share Facebook di Post Blog

Bagaimana nak pasang butang share Facebook di setiap post di dalam blog? Ok saya tunjukkan cara – cara nak  pasang butang share Facebook di setiap post di blogspot.
1. Mula-mula log in ke dashboard > Design > Edit HTML > klik expand widget
dan tekan  Ctrl F untuk cari kod merah ni
<div class=’post-header-line-1′/>

2. Untuk pasang butang share, copy code dalam kotak ni dan paste di BAWAH kod yang warna merah tadi, jika nak pasang butang macam ni

<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

kod ni untuk butang yang ini

<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>

Kalau tak jumpa kod warna merah tadi cuba kod ni <data:post.body/> dan copy paste kod Facebook  ATAS kod <data:post.body/> tu.

Selamat mencuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Cara Pasang Butang Share Facebook di Post Blog”

  1. [...] Kenapa Butang Share Facebook Hilang di Website dan You Tube? December 22nd, 2010 nurizspace ShareEntri lain: Tutorial Cara pasang butang Share Facebook di Blog [...]

  2. Anonymous says:

    ha,mmg tgh cari tutorial nih…
    terima kasih ye nuriz…

  3. Anonymous says:

    soalan…
    nak letak code fb nih lps code merah tu atau sebelum?

    belalang buat x jadi…sob3x…

    • Anonymous says:

      code dari blogspot nak masuk ke post waordpress ni ada byk beza jadi ada sikit error, kod tu dah saya betul kan.
      cabaran jugak nak buat tutorial ni huhu!!

  4. Pumpkinpatch Farzana says:

    oooh
    popular dah tuto nih…

  5. kak ida says:

    baru nak tanye2 dah jumpa..tq. suka tutorial nuriz..mekasih bebeh..

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold