Cara Beza Kicap Kipas Udang Tiruan dan Asli, Gambar Kicap Kipas Udang Tiruan

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Negeri Sembilan mengesan kicap tiruan jenama Cap Kipas Udang yang dijual secara berleluasa di pasaran, terutama di kedai runcit di negeri ini.

Difahamkan, kicap tiruan itu yang kelihatan hampir sama dengan produk asli turut dikesan dijual di kedai runcit di Kuala Lumpur, Johor, Perak dan Pahang sejak tiga bulan lalu.

Sebanyak  3,360 botol kicap kipas udang tiruan, dirampas terbabit yang dianggarkan bernilai RM9,100 dan kes disiasat mengikut Seksyen 3(1)(b) Akta Perihal Dagangan 1972.

Cara nak beza antara kicap kipas udang tiruan dan asli, cuba tengok gambar kat bawah,

Beza Kicap Kipas Udang Tiruan dan Asli

Gambar dari Bernama

Cara mudah untuk mengenal pasti kicap tiruan adalah penutup lubang bagi penutup plastiknya itu berlubang, manakala penutup bagi kicap yang asli itu sebaliknya.

Kicap makanan kegemaran dan banyak kegunaan dan jenama Kipas Udang antara yang popular jugak, mak saya pun selalu guna kat rumah, di sebelah area utara ni tak pasti pulak ada ke tak kicap kipas udang tiruan ni, nanti masa nak beli kena check tengok le, takut terkena pulak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Cara Beza Kicap Kipas Udang Tiruan dan Asli, Gambar Kicap Kipas Udang Tiruan”

  1. Fitri says:

    Salam,
    Tak nak try kicap terbaru ke?
    Kicap ENAQ…. Kicap keluaran bumiputra yang terjamin halal. try tgk kat website nie. InsyaALLAH kamu semua pasti akan menyukainya…. Pengusaha Kicap ENAQ ini menitikberatkan nilai-nilai Halalan Toyiban i…aitu suci lagi bersih…. Kini boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan dengan anda.
    http://www.enaq.com.my

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold