Pengecualian Cukai dan Duti Import dalam Bajet 2011

1. Pengecualian duti import ke atas kereta hibrid:
Pengecualian 100% duti import & eksais ke atas kereta hibrid, untuk menggalakkan lagi pemilikan kereta-kereta hibrid, maka duti import dan pengecualian duti eksais akan dipanjangkan sehingga 31 Disember 2011.

2. Kerajaan mencadangkan cukai jualan dikecualikan pada semua jenis telefon-telefon bimbit.

3. Pengecualian duti import dan cukai jualan pada peralatan jalur lebar/ broadband dilanjutkan selama dua tahun sehingga 2012.

4. Kerajaan mencadangkan itu duti import 5 % hingga 30% ke atas kira-kira 300 barangan lebih disukai oleh pelancong luar dan tempatan  yang kerap dibeli dimansuhkan.
Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut, bola golf, barang kemas tiruan, bedak talkum, syampu, langsir, alas meja, selimut, cadar, kemeja, baju tidur, pakaian dan pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu.

5. Kerajaan akan memperluaskan pelepasan cukai sehingga RM5,000 untuk membantu ibu bapa dalam  perbelanjaan harian, pembantu rumah dan keperluan harian lain.
6. Pembeli-pembeli rumah kali pertama akan diberikan pengecualian duti setem 50% ke atas harga rumah tidak melebihi RM350k

akan diupdate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Pengecualian Cukai dan Duti Import dalam Bajet 2011”

  1. HAW says:

    no comment!.. buat masa ni

  2. sayehanis says:

    nak tanye, kalo ta0n depan(2011) sy nak anta set corelle(pinggan-mangkuk) via shipping kontena kene cukai tak ek…set pinggan tu termasuk ke dalam 300 barang yang disukai?

  3. nuriz says:

    sayehanis, alamak saya tak pasti pasal tu, saya pun ambil berita ni masa bajet hari tu..

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold