Masalah Streamyx, Cara Cara Nak Selesai Masalah Internet dan Modem

Malam ni lewat sikit nak dapat internet, streamyx buat hal. Malam malam je susah nak dapat internet. Tak tau le kenapa jadi macam ni sejak dua menjak ni. Dulu masa mula mula langgan Streamyx senang je lampu internet tu menyala dan blinking maknanya dah boleh connect/ internet access le tu.
Lampu internet kat modem tu tak mau menyala-nyala jugak malam ni. So apa nak buat?

Nak call 100 meluat dah, asyik asyik ikut prosedur dia je..macam birokrasi jugak. Sebelum dia suruh buat benda yang rutin tu, biar kita je buat sendiri mcm mana nak handle troubleshooting Streamyx ni sendiri.
Kadang- kadang sampai buleh hafal apa customer servis tu nak cakap dan arah step step apa yg  kita perlu buat kan.

Saya penah tanya technician streamyx tu, depa kata..biasa le line streamyx dan server ni macam lebuhraya..kesibukan tu memang ada, kita ada banyak jalan so kena pilih le jalan mana satu. Streamyx macam highway pulak dah..baik punyer jawapan.

Ok, saya telah mencuba beberapa cara ni utk selesaikan masalah internet streamyx, dan cara yang ke 4 tu nampaknye menjadi jugak setelah 2 jam berhempas pulas..huhu!!

Cara-cara nak selesaikan masalah internet access (modem streamyx), yang saya tahu…

1.Cara pertama kalau guna splitter, cuba jangan guna splitter tu, buat direct connection di wall socket line telefon rumah tu ke modem. tengok hasil menjadi ke dak?

2. Kalau cara atas tak jadi jugak, try cara ke dua, restart modem tu dgn tekan butang power on/ off . Tunggu le 30-60 saat selepas off pastu on balik. Tengok hasilnya jadi ke tak?

3. Kalau tak jadi jugak, guna le wayar ethernet direct ke modem.. kalau guna laptop yg selalu tak pakai wayar ethermet kan, dan ulang step pertama tadi.

4. Cara ke 4 try ping default gateway
Untuk win 7 atau Vista
Start > All Programs > Accessories > Command prompt > taip ipconfig > tekan enter
dapatkan no Default Gateway

taip ping dan lepas tu no Default Gateway  dan enter.

tengok result dia.

( untuk win xp tak sure, maybe sama jugak nak ping cuma mesti masuk run dan command prompt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Masalah Streamyx, Cara Cara Nak Selesai Masalah Internet dan Modem”

  1. diana says:

    sama la nasib kita..
    tapi saye ni pakai broadband..
    memang buat hal la..sampaikan minggu ni traffic tak sampai 200uv..
    tak bw punye pasal..
    heheh..sabo je la..

  2. AiDa AzRyN says:

    win xp sama jugak caranya~ hmm~

  3. Kalamhati says:

    umah abang akak dulu selalu jadi gitu..pas dia upgrade ke 1Mbps dah ok skang..

    dulu kalau connection freeze gitu, kitorang selalu klik 'repair' connection..menjadi gak kadang2..

  4. SYaMiLa says:

    sya kalau problem…selalunya buat camni..

    Klik icon komp kt sudut kanan bawha..(window xp)
    klik Network and Sharing Center > Change Adapter Setting > Klik kt Local Area Connection >
    1.Diagnose This Connection…
    or
    2. Klik Disable this network device kemudian klik enable balik…

    So far…ok je…sesekali tu ada la tenet problem..tp tk selalu…

  5. nuriz says:

    syamila, cara ni pun penah try jugak tapi kdg2 ok kadg2 tak menjadi jugak huhuhu

  6. L@g3nd@ buD@k N@k@L says:

    nice sharing
    kalau boleh tu jgn pakai tm punya router..hehe
    beli jer router model lain..cth DLink
    hehehe…btl la ckp nuriz klu kol 100 mmg dh malas kan..mmg dh hafal apa yg lepa nk ckp..
    ayt yg selalu tm 100 guna..
    lampu pada modem menyala x?
    ahaksss

  7. aReTikZ says:

    100 oh 100.. Bosan tul degnan janji manis mereka.. haha.. Thanx 4 da tips. nak try la nnti ni kat ruma.. line tenet kat umah memg pelik tul.. 1mb pun leh slow.. kalo umah mak pula.. 512kb lagi laju.. ahakz..

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold