Macam Mana Nak Install Font Dalam Photoshop CS3/CS4

Hari ni saya nak buat tutorial macam mana nak install font dalam Photosho CS3 dan CS4. CS5 mungkin boleh jugak.
Mula- mula kita pergi ke website yang sediakan free download pelbagai jenis font. Nak jenis apa pun buleh, pilih je. Website tu ialah dafont.com. Sila google ye.

Cara-cara :

1.Download dan extract file font tu. kebanyakan file font dlm bentuk zip.
2. Extract file tu. Copy file font yang dah diextract tu.

3. Pergi ke Computer, masuk ke C, pilih program files, pilih Common File, pilih Adobe, pilih Fonts.

contoh nama font, TrueType font file

Dalam font tu mungkin ada beberapa subfolder, buka folder tu dan cari font file type, kalau ada paste sekali dgn kumpulan kumplan font type tadi.

Contoh dalam folder Fonts saya ada folder nama Raqrd, sub folder dia ialah Base dalam Base, dalam tu ada byk font, so saya paste dalam foder tu.

Ok Done.
Bila nak guna dalam Photoshop nanti just cari dalam font td, ingat nama jenis font yg baru anda install ye.

Cara Lain Untuk Install font dalam Pc.

Seperti yang Muhammad Burn (komen) boleh paste font dalam Control Panel,
Buka Control Panel dan cari Font, paste dalam tu.

Bagi win 7, buka Control Panel, buka Appearance and Personalization , Font, paste situ.

Terima kasih kpd Burn.

Ok, selamat mencuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Macam Mana Nak Install Font Dalam Photoshop CS3/CS4”

  1. Muhammad Burn says:

    salam kak nuriz… ape habaq… hehe… font bukan bleh install kat control panel ke??? slalu saya copy dan trus paste kat font di control panel… dia terus ada ble bukak ap @ office…

  2. nuriz says:

    cara tu saya tak penah try, tapi ada jugak tengok kat tutorial cara tu, saya selalu guna cara ni.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold