Cara Buat Watermark Stamp Atas Gambar Dengan Photoshop

Entri Ulangan…
Akhirnya dapat jugak saya buat watermark  berbentuk stamp atau cop mohor ni. Watermark ni leh kita paste kan atas gambar setelah siap dan cepat tanpa perlu kita edit watermark tiap tiap kali nak upload gambar dalam blog. Setelah saya pening mencari cara nak buat sebab saya nak jugak buat heheheh..!! Akhirnya saya dapat gak buat. Kalau buat sendiri puas hati kan, then leh edit sesuka hati bentuk mana nak, nak tambah objek pe lagi leh aje kan..

So saya tunjuk cara-cara  nak buat watermark stamp ni atau saya panggil cop mohor..hehehe!!

Tutorial : Hilangkan jerawat dan kedut dgn PHOTOSHOP

Ni cop mohor saya
Korang nak buat jugak ke stamp watermark ni?..mari belajar cara caranya

Langkah 1.
Buka new layer dalam photoshop (saya guna CS3).
Pastikan anda pilih Transparent pada background content tu.

Langkah 2.
Pilih ellipse tool shape untuk create circle . Pilih Path dan buat bulatan.

Langkah 3
Pilih Text tool dan gerak cursor ke luar kawasan  imej bulatan tadi sampai nampak satu cursor lain yang berpalang , klik di situ dan boleh mula menaip.

Langkah 4 .
Edit text mengikut kreativiti anda. Gunakan Ctrl T atau blending option dan buat adjusment size font sendiri.

Langkah 6
Save imej ni sebagai Save for web …dan bukannya jpg atau lain2 format.

Akan keluar macam dalam imej atas ni, pilih PNG-24 dan save dalam komputer, pastikan anda ingat di mana anda simpan nanti senang nak cari.

Cara paste gambar/imej pada bulatan .
Nak letak imej , gambar dalam bulatan tu?
Imej mesti di paste kan atas background transparent (mcm dalam langkah 1) dan save as web. Lepas tu buka imej tadi dan copy paste pada bulatan tu.

Ok habis. Gunakan le watermark stamp ni dengan paste kan pada gambar , guna le photoshop atau photoscape macam biasa.

Tak paham leh tanya lagi …Selamat Mencuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

49 Responses to “Cara Buat Watermark Stamp Atas Gambar Dengan Photoshop”

  1. -NiD's- says:

    nuriz…thank's coz sudi konsi iLmu…….dh lama idam nak tau cara nak buat….tapi tataula menjadik ka idak…ehehe..nicela coP mohor bloq kamu >_<

  2. purplish.pink says:

    nuriz..mane nak crack photoshop. banyak kali da carik tapi dapat yang takk jadi jekk..

  3. mommyYen says:

    thax nuriz..saya sedang terkial-kila guna photoshop ni,eh..nak tanya..cs3 sama tak dgn cs5?

  4. nuriz says:

    cs5 saya tak pasti, tapi saya rasa tool yang saya guna ni mesti ada dlm cs5 sebab tu yg basic punya , dlm cs4 pun ada gak.

  5. DaHLia says:

    yeahh nti nak cuba buat..
    thanks for sharing..
    me baru jer berjinak dengan PS…hahaha..memalukan jer jadi golongan tertinggal..

  6. wadud@duad says:

    WAH TUTORIAL potosop..
    time kasih, nanti wadud nak mula balik wadud datang ok? :)

    nuris kene tag, pegi sini ok.. :p

    http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/huh-tag-ngan-award-yang-wadud-dapat.html

  7. nuriz says:

    coba coba jangan tak coba….

  8. A-Y-I-E says:

    actually semua adobe leh buat mcm ni.. xkisahlah kita guna cs berapa pun… if someone want adobe photoshop,,, search at my blog yeah…

  9. nuriz says:

    betul le tu kata tok guru ayie hehe

  10. wanita mustanir says:

    salam, nuriz..

    saya dah try buat.. tapi nape tulisannya tak ikut bulatan? tulisan tuh lurus je..hukhukhuk

  11. nuriz says:

    letak cursor di luar bulatan sampai nampak satu lagi cursor berpalang , kalau dlm bulatan text tu tak jadi bulat le.

  12. kenwooi says:

    you got a cool watermark.. mine is pretty simple =)

  13. farysa says:

    bru otw nk buat
    tp dh ade cikgu ajarkn kt sni lg sng
    hehe
    thnks

  14. nuriz says:

    sama sama farysa :)

  15. iniAKU says:

    cmne ek nak bagi kuar circle kaler putih tu? dah pilih ellipse tool shape da, tp x kuae pon mcm awk wat tu.adess

  16. nuriz says:

    saya dah edit tutorial ni ada perubahan pada langkah bulatan tu. senang daripada yang cara sebelum ni.

  17. IMAN'S UMI says:

    Nuriz, sy dh dpt buat, letih gak menggodeknya…tp cemana plak nk letak gmbr ek kt situ? dh cuba import la ape la, x jadi…

  18. nuriz says:

    gambar kena paste atas background transparent gak. simpan sbg save as web tu, nanti buka dan paste atas bulatan tu.

  19. zahidah dihaz says:

    thanx for info..hehehehehe

  20. ida says:

    slm nuriz..eliptical marquee tools tu sama x ngan ellipse tools? pas tu path tu mane letaknya..x jumpa la plak..guna cs3 extended.

  21. nuriz says:

    eliptical marquee tools tak sama degn ellipse tool tu. cuba tgk rajah betul2 ellipse tool, dia ada bawah anak panah , right klik kat icon tu dan akan keluar byk tool nanti, pilih ellipse tool, dan baru jumpa path nanti.

  22. ida says:

    ok..siap hak tu..pas tu lisan tu kena tulis satu2 ke terus je? nape x ikut pun garisan bulatan tu..? (dah tuo baru nok blajo ps) he2

  23. nuriz says:

    tulisan tu ke? ok taip je macam kita menaip biasa, ada space ada huruf besar ke kecik tukar font semua bole.

  24. positiveAlpha says:

    TQ for sharing, Nuriz! yea.. nanti nak cuba buat sendiri juga.. :)

  25. ♥sYiLaSyiRa♥ says:

    nuriz…mana nak amik photoshop tu?tq

  26. deqlis says:

    Salam,

    sy pun dok mencari2 mcm mn nk wat cop mohor nie…do goggle jumpa blog Nuriz nie…thanks for sharing..

    cuma nyer..photoshop tu mcm mana nk install yer?? leh install online tak??

    sorry byk tye..
    http://ellismelia.blogspot.com

  27. deqlis says:

    salam Nuriz..
    tq.. malam nie leh godek2..hehe..

    tqvm

  28. Gayahspears says:

    mantap la nuriz…
    bagus2.. Gayah nk ty pasni.. da blaja tapi lum berani nk buat sndiri…huhu

  29. nuriz says:

    tak pa belajar dulu, cuba2. salah takpa takda sapa marah heehehe

  30. zuanjoe says:

    belajar conteng2 jap.. thanx for sharing. :)

  31. caliph shuriken says:

    nice ^^

  32. Izan Ishak says:

    kak izan pun dah lama sgt nak blajar pgotoshop ni. tp blm lepas2 lagi….

    wajib belajar ni~~

  33. Tomato Gurl's Life says:

    menarik..dah ada wm tp rs nak buat sendiri br puas hati…nak cuba pasni..thanks ye nuriz :)

  34. Amir Izzat says:

    toink2..cun! amir pun belum buat cap mohor nie..rasa malas je nak buat sebab tak cantik! ahaks… sekarang nie bwat yg biasa..just letak nama..hehe…..

  35. ♥sYiLaSyiRa♥ says:

    dah berjaya dapatkan photoshop…tapi xfaham la cara nak copy paste gambar tu…buat xnak menjadi pun..

  36. nuriz says:

    pilih gambar, tekan keybord ctrl+A utk pilih semua area imej gambar tu, tekan ctrl + C utk copy imej pastu pi ke background transparent tu dan ctlr + v utk paste imej tu,

    tekan ctrl T untk adjust imej tu dgn cursor, tekan cursor dua kali utk keluar dr ctrl t bila dha habis adjust.

    ni semua basic photoshop.

  37. Salmieafzan says:

    Salam…pls help me…bila smpai step 4,sy dah taip semua dh…kat tengah bulatan tu nk taip xleh..satu lagi bila save n masuk kat gambar x jd watermark plk…jd mcm hurup biasa la plk…mcm mn ek…pls..

    • Anonymous says:

      Taip kat tengah tu kena buat new layer cuba klik kursor kat luar bulatan tu ..jauh jauh sikit takpe, dan boleh tulis. Lepas tu ada move tool untk gerakkan text yg di luar masuk dlm..so pindahkan text di luar tu gerak masuk dlm bulatan.

      Nak save pulak.. pilih save for web page n devices dan pastikan kat Preset tu ada format PNG 24 kot kalau tak silap. Kalau save as jpg memang tak jadi le.

      nak letak gambar dlm bulatan pulak ke buat khas utk gambar tu dan save mcm td jugak..bila nak guna, just copy dan paste di bulatan td

  38. ShueQry says:

    owh..saya kena install Adobe Photoshop selepas ini, jarang guna, jadi saya uninstall dari komputer saya..thanks Nuriz!

  39. Idakarim says:

    mekasih dear..jenuh edit mengedit akhirnyer..menjadi. toce toce

  40. Asma1402 says:

    tanx bg tutorial :-)

  41. idahsalam says:

    nuriz, anda seorang insan yg mulia,tidak kedekut ilmu.moga anda dirahmati dan diberkati seumur hidup anda

  42. sha says:

    salam,photoshop tu nak cari kt mana sbnrnya?

  43. siTokei says:

    trima kasih atas perkongsian hihihi…mmg mantop

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold