Nurhidayu Ahmad Radzuan Dakwa Gambar Dia Digunakan Untuk Menghina Sultan Johor

Nurhidayu Ahmad Radzuan berumur 21 tahun membuat laporan polis apabila menyedari gambarnya digunakan dalam akaun Facebook untuk menghina dan memburuk-burukkan insritusi diraja Johor.
Nurhidayu kini trauma dan takut dituduh bahawa dialah orang yang menghina diraja Johor. Rakannya memberitahu bahawa gambar dia dalam facebook yang dimuat naik oleh seseorang yang tak bertanggugjawab dan seolah-olah dialah yang mengendalikan akaun Facebook tersebut.

Ni adalah pengajaran buat kita semua. Betapa bahaya kita mendedahkan butiran peribadi dan gambar secara detail di internet, tambah-tambah lagi seperti di web sosial Facebook  kemudian gambar tu dimanipulasi atau dipergunakan untuk menganiaya orang sedangkan orang tu tak bersalah.
Kesian kat adik Nurhidayu ni bila ada orang menganiaya dia.

Petikan berita:
“Saya dapat tahu perkara ini apabila seorang rakan memberitahu ada orang menggunakan gambar saya di sebuah akaun Facebook, seolah-olah yang memburuk-burukkan Sultan itu adalah saya.
“Saya tidak tahu motif sebenar individu terbabit, jadi saya membuat keputusan membuat laporan polis bagi menjaga keselamatan diri,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Taman Scientex di sini semalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Nurhidayu Ahmad Radzuan Dakwa Gambar Dia Digunakan Untuk Menghina Sultan Johor”

  1. ☺[ai][sUmi]☺Chan says:

    bahaya sungguh facebook skrg nih..

  2. Danial Ikhwan Jaafar says:

    sebab tu saya selalu bagitau adik2 dan kawan2 rapat, setkan privacy profile fb. hanya kawan2 je boleh tengok. huhu

  3. Gen Fujita says:

    kawan saya kata mangsa ni kenalan dia. memang jahat betul orang2 yang buat macam ni, menggunakan identiti orang lain untuk menabur fitnah dan menyebar provokasi. lagi satu sebab kenapa jangan cepat melatah, takut orang yang kita latahkan tu rupanya difitnah, seperti mangsa dalam kes ni.

  4. Nour Eyza says:

    dia tu kawan saya..
    tak sangka ada org yang busuk hati macam ni..
    gila la sape yang buat nih..

  5. Hariz says:

    BIla fitnah berleluasa kan :(

  6. miszTERRA_SF_ says:

    mcm2 skang neh.. so mmg ptut ati2.. jgn duk expose sgt psl dri @ pic kt mn2 laman sosial @ blog skali pon

  7. |arieza| says:

    erm benar tak benar, itu tuan empunya serta Allah sahaja yang tau.. :)

  8. suzzsuzie says:

    kesian pulak kat dia…yg penting nak add orang kt fb skg kena hati2…

  9. Ninja Biker says:

    rasanya pasni every pics kat internet kena letak watermark..harap2 dapat kurangkan risiko diciplak

  10. intaneqashut says:

    wah..xpasal2 kena ek…giler…

    dengki bebenO…naya …nasib buat lapOran…xpasal2 nme d buruk2 kan..aish~…minta d jauhkan..

    Entri Baru, Jom terjah

  11. nuriz says:

    takut kerana salah berani kerana benar..biar je polis siasat siapa sebenar org yang buat kerja hina tu.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold