Cara Letak Watermark Atas Gambar

Semalam saya buat tutorial cara buat watermark stamp, hari ni nak cerita pasal cara letak watermark dalam gambar. Selalu gambar milik peribadi yang kita tak nak orang ambil sesuka hati, kita akan letak watermark kan?
Jadi nak beri taraf eksklusif hakmilik kita yang sebenar benar gambar tu milik kita so kita buat le watermark.

Cara letak watermark
Watermark sepatutnya diletakkan di tengah gambar, bukannya di bahagian sisi gambar atau di sudut gambar, kalau watermark di bawah atau sudut gambar, so senangla orang nak crop gambar tu sesuka hati.

Selalunya mesti semua dah pandai guna paint, photoscape dan photoshop buat watermark simple kan?
Saya suka guna photoshop, tapi kali ni nak tunjuk cara letak watermark yang sudah siap dengan photoscape.
Cara buat watermark boleh tengok post saya yang lepas

Mula mula buka Photoscape kalau takde INSTALL Photoscape.
1.Buka Editor, pilih gambar

2. Pilih Object > pilih Photo (icon gunung) > pilih photo dalam list tu.
Browse watermark yang dah siap, dan letakĀ  watermark dengan kreativiti sendiri.

contoh watermark dengan photoscape
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

16 Responses to “Cara Letak Watermark Atas Gambar”

  1. .::WaNiE::. says:

    rajinnnnnn

  2. nuriz says:

    jom le buat watermark, wanie..hehehe

  3. IMAN'S UMI says:

    Bagusnya, idea tutorial ni

  4. v!vi@n says:

    oh…thanks for sharing..i always use photoshop then add one pics by one..so tiring…thanks ya..

    nanged and clicked on the ads…do hit me bek^^

  5. -NiD's- says:

    sis…upah buat watermark satu untuk saya blew????

  6. kenwooi says:

    i used photoshop lol =P

  7. Affan Ruslan says:

    Salam.
    Thank for sharing.
    Guna gak photoscape ni. tp macam malas lah nk letak watermark. hoho

  8. nuriz says:

    nid's nape tak nak buat cam dalam tutorial tu heheh, senang je

  9. meowwmania says:

    kalau malas leh add text je kan..

    tp ai sgt lah pemalas watermark pon x buat ngeh ngehh

  10. nuriz says:

    watermark ada tulisan ada cam stamp tu , mcm2 pilihan leh buat, tapi dlm tutorial ni saya buat jenis stamp.

  11. Nur Su'aidah says:

    tq!! :) kebetulan ku pakai photoscape

  12. tehr says:

    terima kasih kerana berkongsi dengan kami

  13. Fay Nana (Cik Fana) says:

    i should create a watermark lah. :D bnk pic letak kat blog.

  14. nuriz says:

    ya try le hehehe

  15. Tomato Gurl's Life says:

    rajinnye..nati ade ms cik tom pn nak wat jgk la..hehe..

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold