Adobe Photoshop Sudah 20 Tahun

Tuanye Adobe Photoshop ye, tak sangka, saya mula mula jatuh hati dengan Photoshop bila guna Adobe Photoshop 7.0, pastu saya guna lak CS2, CS3 dan sekarang baru nak try CS4….mcm saya ckp, belom habih lagi khtam CS4 , mai pulak adik dia CS5. Produktif sungguh kan.hehehe!!

Tahun ni Adobe Photoshop sambut Anniversary yang ke 20.
Meh tengok sikit Adobe Photoshop yang dolu dolu tu..

Cerita sikit sejarah Photoshop:

John Knoll dan Thomas Knoll ialah orang penting dalam Photoshop.  Dua beradik ni programmer perisian grafik dan pernah bekerja dengan LucasFilm yang terbitkan filem Star Wars.

PS Tahun 1994
PS Tahun 2003

Adobe Photoshop, atau biasa disebut Photoshop, adalah penyunting grafik yang dikembangkan dan diterbitkan oleh Adobe Systems yang dikhaskan untuk penyuntingan foto/gambar dan pembuatan kesan gambar.
Perisian ini banyak digunakan oleh jurugambar digital dan penerbit penerbit iklan. Macam saya kata dulu banyak iklan gambar diedit menggunakan Photoshop supaya gambar lebih lawa, dan menarik.
Kesan kesan khas yang pelbagai jugak mencantikkan gambar tu.
Versi kelapan Photoshop ni disebut dengan nama Photoshop CS, versi kesembilan disebut Photoshop CS2, Photoshop CS3, Photoshop CS4. Versi terbaru yang dah dilancarkan April 2010 lalu adalah Photoshop CS5.

CS4
Sekarang tahun 2010

CS5
Photoshop sambut Anniversary yang Ke 20.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Adobe Photoshop Sudah 20 Tahun”

  1. cybernetic88 says:

    dlu buruk je kn.skng dah berovolusi mkin lawa. hee. tq info ni ;D

  2. zee says:

    PS makin berat utk komputer/laptop. lptop zee selalu je crash takpun jd lmbt gile walaupun RAM 2Gb

    maka terpaksa revert balik ke PS CS T_T

  3. nuriz says:

    betul tu cs agak berat, sy guna cs3 cs4 , masa guna tu jgn buka byk aplikasi lain..jadi tak le brt sgt

  4. A-Y-I-E says:

    ohhh nuriz.. bukak banyak application pun tidak mengapa la… hehehehhe..

    ram tu.. biar besar…

    cs2, cs3 or cs4 tetap dihati…

    cs5??
    Susah tu nak guna.. masih terkial2 lagi..

  5. nuriz says:

    utk cik zee td sy kata bukak jgn byk sgt aplikasi sbb ram kecik. bg ram besaq bukak pi le byk pon

  6. Nine says:

    wahh cayalah dah 20 tahun..mantap artikel nih..nak amik leh tak ? credit kat u ? :)

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold