Tutorial Tukar Warna Baju Sekelip Mata – Photoshop

Lama tak buat tutorial Photoshop ni, kali saya nak buat tutorial cara-cara nak tukar baju dengan pantas, cepat dan mudah. Bagaimanapun  cara ni hanya berkesan pada imej yang bewarna cerah saja.

Langkah 1.
Buka imej dan pilih lah Lasso tool, dan select kawasan baju yang nak ditukar warnanya saja.

Langkah 2.
Sudah pilih kawasan baju, tekan CTRL + U dan akan keluar box Hue/saturation, adjust la warna mengikut kesukaan korang.

Teknik jugak boleh digunakan untuk tukar warna kasut dll.

Tip: Gunakan brush dan eraser untuk memadam kawasan berlebihan.
Gaussian blur warna pada baju supaya nampak real.

warna ini
atau tukar ke warna ini

Warna baju ni, boleh diubah dengan mudah saja, so baju korang yang warna tak sama dengan boifren atau gefren raya nanti boleh try guna cara ni supaya nampak sedondon :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

17 Responses to “Tutorial Tukar Warna Baju Sekelip Mata – Photoshop”

  1. pawaka19 says:

    wah macam magic lak

  2. .::WaNiE::. says:

    wani tak reti langsung photoshop ni

    ahaha mmg ketinggalan

  3. nabilah_2908 says:

    wah….boleh try gak ni.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    YUNA

  4. INTANKUTERPILIH says:

    nak lagi tutorial photoshop…saya suka edit gambar…

  5. +akufobia+ says:

    haha.terima kasih.

  6. nuriz says:

    nanti sy try wat tutorial yg lain lak..sama2 belaja ok

  7. Sofia says:

    minat photoshop ye ?
    same here ! :)

    heyy, check this outt !
    Nenek, mana boleh buat camtu !

  8. NiZaM Limited says:

    Wahh..cenggitu yek.
    mcm senang je. hehe..
    saye bab nak other2 kaler sume ni tak reti sgt. stakat simple2 tu bleh la..

    nice share nuriz..kalo ade trick lain lg ajar la yek.. :)

  9. MX says:

    info berguna…
    dalam laptop ni ade je photoshop..tapi tak reti nak guna…hahaha…

    nty boleh buat tutorial banyak2 lagi ye…

    =)

  10. nuriz says:

    simple2 je..tapi best bila kita dpt buat :)

  11. Nur Hawa Mohd Zin says:

    tak leh tmbh corak2 ke? heheheh..renda2 ke..

  12. White Bird says:

    nice.. biasa gak buat ni =)

  13. nuriz says:

    awe- nak tambah renda ke bunga ke leh je..guna je photoshop..paste le bunga lak hehe

  14. wadud@duad says:

    gud info..dah lama x main photoshop..:-)

  15. ullyana zaidy says:

    yeyy..
    nk try la..hikhikk

  16. Story Anda says:

    lorh. xthu lak leh wat cam nie. good info.. ;)

  17. leha_amad says:

    y not u juz select color (pastikan foreground color), then klik KANAN kt area yg nk ditukar wane (pastikan wane asal is wane puteh lg bgos)..select multiply. then klik tool paint bucket (gmbr cat)..then klik kat area yg nk ditukar wane tu… lg sng.. =)
    juz wan to share… =)

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold