Tutorial Photoshop: Makeover Face (Cantikkan Wajah)

Tutorial Photoshop kali ni, saya nak tunjuk cara cara buat makeover wajah, nak buang kedut, buang jerawat, parut dan macam macam lagi yang melekat di muka, bukan pe nak buat bedah plastik tak mampu..so meh la try ni ahahah!!

Ingat muka artis kat cover depan majalah tu lawa sangat ke, smooth, licin, berkilau mcm kulit baby, sebiji jerawat pun takda. Padahal trick je tu, edit edit gambar oleh pakar pakar yang buat cover magazine tu, so dapatlah hasil wajah yang cun melecun.

Tutorial Terbaru: Hilangkan jerawat dan kedut hanya semudah 1,2 3 (mudah dan gambar lebih natural)

Tengok cemana gambar muka Fahrin Ahmad dalam iklan Garnier ni..licin kan? sesuai dengan iklan tu, pasal produk penjagaan kulit muka.
So saya bukan nak edit gambar Fahrin, tapi nak touch up muka boyfren Angelina Jolie ni. Jom try..

Ada bebarapa tip dan teknik untuk edit gambar ni, nak buang segala kedut dan nak bagi nampak smooth je muka Brad Pitt ni (supaya Angelina Jolie jatuh cinta semula ahahaha!!)

Gunakan Clone Stamp.

Clone stamp ialah yang bertanda bulatan merah.
Set kan size brush yang sesuai dengan kawasan yang hendak diedit,
Caranya: Pilih ambil clone stamp , tekan ALT  dan hold  dan  tekan mouse di kulit muka/kawasan kulit yang sama padan dengan tone warna
Kemudian touch up bahagian yang nak dicantikkan.

Ulang cara ni dan clone kan kawasan lain pulak.

Guna Eyedropper tool dan Brush

Gunakan eyedropper tool untuk cari tone warna kulit yang sesuai dan pilih brush dan size brush yang sesuai.
Create New Layer untuk memudahkan kita edit warna tone wajah tu, dan mudah untuk betulkan kalau ada kesilapan masa kita mengedit warna.

Bruskan kawasan yang sepatutnya.
Tip: saya guna Opacity  brush ni antara 50% dan Flow 80%

Gunakan Gaussian Blur untuk smoothkan lagi wajah:

Guna Lasso Tool dan tandakan kawasan yang nak diblurkan dan pilih Filter, Blur, Gaussian Blur.

Adjuskan radius pixel  ikut sesuai.

Adjust warna gambar dengan curves   CTRL +M:


Boleh adjustkan  graf dengan gerakkan curves tu supaya dapat warna gambar yang  terang atau gelap.

Tip: Guna Lasso Tool dan pilih kawasan yang nak diedit, CTRL + M dan adjust warna.

Gunakan bila perlu, kreativiti sendiri ye.

Kedut di dahi dan mata sudah hilang, kulit dia sudah agak licin  kan?
Brad Pit selepas di makeover
OK, Selamat Mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

23 Responses to “Tutorial Photoshop: Makeover Face (Cantikkan Wajah)”

  1. tehr says:

    nampak macam muda semula pulak
    boleh buka studio gambar ni nuriz

  2. fioxphrofile says:

    tggu :)

  3. Miss Rinda says:

    waw coll kali nuriz,,,good job ^0^

    Miss Rinda – Personal Blog

  4. Misz says:

    suka singgah di sini..byk ilmu dapat…kdg2 mmg tak sempat nak ngadap pc lama2 sebab tuntutan kerja yg lain…alhamdulillah..dgn bantuan nuriz..bila2 ada masa free boleh la singgah di sini semula..
    tima kasih..:)

  5. nuriz says:

    terima kasih atas kesudian anda semua yang sudi membaca jugak :)

  6. +akufobia+ says:

    tak suka brad.tom cruise ada?haha.

  7. Miss Rinda says:

    ia nuriz itu template facebook,banyak kali yang pakai tapi rata-rata blue,aku robah sikit jadi full colour ^_^

    aku ta' pinter design like nuriz ^_^

    With Love,

    |
    |
    V

    Miss Rinda – Personal Blog

  8. Nur AtiEtin says:

    huahahha..sgguh hebat..so,kalu ubah muke sy jd cam erra bleh x??wkakkaka..joking..=))

  9. hizaki says:

    ..rahsia awet muda ni…

  10. MSR says:

    Nice tips.. thanks 4 sharing! Nak try pasni..!

    Kisah Orang Gila Menaiki Kapal Terbang

  11. wadud@duad says:

    wow pakar phothoshop nieh.. :-)
    corel draw xder tutorial ker? best gak pe corel draw.. :-)
    salu kalau corel sya wat tulisan yang unik la, memang sempoi.. :-)

  12. belalang hijau says:

    wah…nuriz pandai edit pic rupanye…
    leh la dtg tuntut ilmu photoshop lagi kat sini…

  13. nuriz says:

    wadud – corel draw saya tak penah try, pe kata wadud wat tutorial lak, leh belaja

  14. ellis suriyani says:

    makeover la gamba ellis plak..

  15. jfook says:

    Woww..Cool..

  16. APAN says:

    ade install adobe phtshp dlm laptop ni…
    tpi x try2 wat lagi…
    tengok yg tutorial ni macam simple je…
    boleh wat gak la pasni…
    x pyh nak cucuk botox dah pasni….
    huhu…

    papepun terbaik la…

  17. ellis suriyani says:

    ala..nak tambah supaye jadi 2 kali gojes..ekek

  18. syue says:

    brad pitt comel. hikhik. kulit dia dh cantik lepas diedit. xD

  19. akuvision says:

    erm…good photoshoping!!!

  20. milimilo says:

    mmg bile edit gune photoshop boleh mengaburi mata org.huhu

  21. leha_amad says:

    slm..jln2 tjmupe lak blog ni..nice blog..
    nk nyampok sikit..
    klu gne software instrument or makeup instrument lg sng nk edit gmbr jd mke yg cntik..photoshop agk mmningkn kepale..try la.. hope u enjoy =)

  22. Marketing Woman says:

    Thank you! I was just looking for a Brad Pitt wrinkles image and I found you but I loved it!

  23. SyafzMagz says:

    owh! clean gile muka fahrin ahmad…macam kulit baby…

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold