Tukar Gambar Menjadi Sketch (lakaran pensil)- Photoshop

Kalau teringin nak tukar gambar asal anda jadi seperti dilukis atau dilakar seperti pensil, jom try cara cara nak buat sketch dalam tutorial photoshop saya..

Step 1.
Buka imej dan CTRL+J untuk copy imej tu.

Step 2.
Desaturate (tukar warna imej pada layer copy td), tekan SHIFT+CTRL+U.

Step 3
Duplicate layer td dgn CTRL +J

Step 4
Invert Layer yang diduplicate tu dgn CTRL +I

Step 5
Tukar mode Normal pada layer imej menjadi Color dodge

Step 6
Apply Gaussian Blur pada color dodge layer tadi. Saya adjust radius  menjadi( 8, 5)
Filter> Blur> Gaussian Blur

Step 7
Merge Layer layer dengan tekan  SHIFT+ CTRL+ ALT +E dan Layer menjadi Layer 2.

Step 8
Tukar Layer imej 2 tadi menjadi Multiply mode

Step 9
Lastly  adjust opacity ikut suka hati.

Hasilnya

Ada mcam dilukis dengan pensil tak? kalau korang rasa nak gambar mcm dilukis dengan pencil cara mudah ..ni le caranya…:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Tukar Gambar Menjadi Sketch (lakaran pensil)- Photoshop”

  1. aly says:

    nti nak try lah..
    thnx eh ^_^

  2. rizputra7 says:

    lawa2….nanti nak try

  3. Aidi-Safuan says:

    mak aih! gler smart la! ingatkan xleh buat. rupanya boleh! thankiu2!

  4. nuriz says:

    tuan punya gambo ke smart hehe..good job

  5. ✿nenek moden✿ says:

    bagus cucu ni..ilmu yg nenek sampaikan cucu dah guna sebaiknya(cewah…perasan giler..hehehe)

    comel2 pic ni..hehe

  6. heart~ says:

    i laike ut tutorial =P

  7. INTANKUTERPILIH says:

    ajar la plak cemana nak cantekkan muka yg hodoh,…contohnya nak licinkan muka yg banyak jerawat,..

  8. nuriz says:

    oo nak bg cantik muka ye..boleh2 nanti sis ajar caranya ahaha!!

  9. violet VC says:

    smart ah =))

  10. aly says:

    ok dah try ^_^
    gambar jd cumel la (:
    tqvm

  11. iD@ k@RiM says:

    dah try tp tak pasti stuck kat step 6.. nk click tang mane yer nk dptkan menu "Gaussian Blur "..guna ps c3

  12. nuriz says:

    filter> blur >gaussian blur

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold