Ketahui Asal Usul Trafik Ke Blog Anda

Trafik oh trafik, semua nak trafik datang bila kita dah penat penat buat post kan. Semalam saya dah cerita pasal trafik dari blogwalking secara sistematik. Setiap orang ada cara blogwalking masin-masing.

Hari ni saya  nak buat post cara cara nak tahu trafik ke blog kita dari mana. Selalu saya tengok dari statistik Nuffnang je. Selain tu ada lagi cara nak tengok statistik trafik, bagi yang tak tahu lagi sila teruskan membaca..

Guna Google Analytics
Masuk ke web Google Analytics dan guna  kemudahan yang diberikan

Boleh check visitor, unik visitor, visitor yang ulang ulang datang ke, yang pi pi tak datang datang balik ke semua ada di situ..

Ni contoh visitor yang datang ke blog Nurizspace.
Blogwalking yang saya buat dengan kaki tangan saya ..kebanyakan datang dari shoutbox chatbox kan?
Kaki tangan saya ialah blogwalking dan bukannya edit photoshop ye.
Apa barang nak main edit2 photoshop lak?

Guna Statcounter
Sila ke statcounter dn register, pasang code di gadget korang. Pastu guna le kemudahan yang ada di Statcounter tu.

Dari statistik ni boleh jugak kita tahu keyword keyword yang selalu digoogle oleh visitor blog kita.
Tu lah serba sikit pasal cara cara nak tahu trafik mai dari mana.. selamat berblog..chaiyok2!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Ketahui Asal Usul Trafik Ke Blog Anda”

  1. Encik Tikus says:

    ohh,macam tuh,thanx sudi berkongsi :)

  2. nadiah daud says:

    thanks for the info :)

  3. belalang hijau says:

    baru tau leh check balik traffic yg dtg, ulang dtg lagi dan yg dtg pas tu x dtg2 dah…

    tq nuriz

  4. deatH_luVer says:

    saye gune getclicky…
    blog patrol pon okeh kan…

  5. ✿ Cik Cimi says:

    gud info.
    thx!

  6. wadud@duad says:

    wah gud info kawan.. sangat berguna bagi dak baru cam saya dalam dunia blog nieh :-)

  7. Mario says:

    thanks tuk tips ni tapi cam malas nak tengok/cek sbb trffc bukannya byk pun…kihkihkih

  8. nuriz says:

    get clicky pun boleh, guna le mana yg kita suka

  9. [...] Nak tahu asal usul dari mana Trafik Blog Anda? [...]

  10. BroZooL says:

    Maaf Nuriz, nak bertanya sikit, apakah yg dimaksudkan dengan Unique Visitor, Referral dan Bounce Rate.? saya blogger baru yang baru berjinak2 dalam hal ni..kurang pengetahuan sikitlah mengenai ini…=)
    BroZooL recently posted..Tutorial Buat DropDown Blogroll

    • nurizspace says:

      saya terang cara ringkas le, unik visitor tu pelawat yang tak pernah datang lagi, refferal tu pelawat yang datang dari link link yang mungkin rakan blogger kongsikan link di entri atau di blog diorang, byk sumber le mcm facebook, twitter atau you tube..pun dikira refferral.
      bounce rate pulak, berapa lama pelawat ada di blog kita, kalau rendah maknanya bagus le, mungkin pelawat tu dia bukan saja baca satu page tapi dia bukak dan baca banyak page dlm blog.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold