Jangan Buat Perkara Ni Dalam Facebook

Facebook sana, facebook sini, ada yang ketagih facebook ada yang tak boleh sehari kalau tak bukak facebook, dan ada jugak yang tak peduli facebook. Sejak beberapa lama Facebook menyerang dan demam facebook terkena korang semua. Sebahagian besar penduduk dunia memang tahu guna facebook.

Saya pun guna facebook tapi belum  sampai tahap ketagih. Saya mula ada akaun facebook bila start  nak masuk Geng Blogger so saya terpaksa la guna Facebook. Selain daripada tu saya bukan kategori yang ketagih Facebook. Saya pun duk heran knapa ramai benor org ketagih facebook..hehehe..
Bagi entri kali ni untuk pengguna facebook  dan  golongan tak peduli facebook tak perlu baca post ini ye..:)

 Ada beberapa perkara yang anda tak perlu buat dalam Akaun Facebook anda…elakkan sebelum terlambat:

1. Guna Password yang mudah untuk akaun Facebook Anda.
guna le password yang agak susah sikit, gunakan huruf-huruf dan angka angka atau dipelbagaikan dengan huruf kecik dan huruf besar   contoh: ZuIRyT1.
Latakkan nombor atau simbol ditengah tengah password tu.

p/s : Jangan diri sendiri lupa pulak password tu :)

2. Mempamerkan tarikh birthday dalam Profile -

mungkin maklumat ni boleh diguna pakai oleh penjenayah atau hacker yang mencuri maklumat ini dan digunakan untuk access akaun bank anda.
Sila ke Profile anda dan clik di Info Tab, Edit Information , kat bawah Basic Information, pilih untuk papar bulan atau hari sahaja.

3.Membiarkan Privacy Anda Diceroboh
  Facebook tempat kita upload gambar peribadi, gambar keluarga dan sebagainya, sesiapa saja boleh access gambar peribadi tersbut, maklumat peribadi, alamat rumah, email dll.

Cara untuk menghadkan maklumat peribadi itu diceroboh ialah dengan hadkan  kepada rakan-rakan dan kenalan terdekat sahaja. Elakkan daripada meletak no telefon lengkap dan maklumat yang agak peribadi demi keselamatan.

4. Memberitahu seluruh dunia yang anda tidak ada di rumah.
Jika anda mahu perompak datang cepat ke rumah sila lah berbuat demikian.
Facebook tempat kita bagitahu rakan-rakan apa aktiviti harian, anda pergi mana, makan apa, makan angin ke mana, tapi  tak semua benda anda perlu bagitahu kan?

5. Biarkan Search Engine cari anda dengan mudah.

Lindungi orang yang tak dikenali membuat carian di search engine dan dengan mudah dapat mengakses akaun facebook anda.

Jadi elakkan perkara ni dengan edit Search di Privacy Setting, uncheck di box Allow  di hujung Public Search Results.

6. Biarkan kanak-kanak menggunakan Facebook – perkara yang keenam ni agak payah jika ibu bapa tak ambil tahu dan buta IT jugak. Zaman teknologi yang agak pantas, agak sukar mengawal anak anak bawah umur menggunakan Facebook. Seelok-eloknya kanak kanak bawah umur 13 tahun tak digalakkan menggunakan Facebook.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Responses to “Jangan Buat Perkara Ni Dalam Facebook”

  1. Miss Izah Mohamed says:

    btol2.. jgn semua mende nk ckp kt orang kn.. heheh berpada-padalah..

  2. encik tikus says:

    Info yang berguna,terima kasih :)

  3. kenwooi says:

    thanks for sharing the tips.. safety is important =)

  4. Mario says:

    sib baik aku takde fb…hehe

  5. Muhammad Burn says:

    slm… tips yang bagus…
    err, org yg wt tips ni, kuat main facebook x… hehe

  6. Lt. fDanialz says:

    huu nasihat fesbuk yang sangat berguna.. tapi ada menda aku rase cam tak perlu kowt kena buat..

    anyways, nice entry =]

    Entry best : Mengingati Allah itu hati menjadi tenang

  7. .::WaNiE::. says:

    anak buah wani sekolah rendah tu hari2 main game kat fb

    tp mak nye pantau hari2 cek balik apa yg dorg buat

  8. reen_sofee says:

    thanks berkongsi tips!
    ^^

  9. nuriz says:

    saya cuma ada akaun facebook sebab nak guna untuk geng blogger kalau tak..saya tak guna kot. saya guna untuk geng blogger je. tak ketagih pun hehe.

  10. zulkbo says:

    ***sis ke
    la la la..sowiee

  11. nuriz says:

    no sweat man ahaha!!

  12. Miss Rinda says:

    ia banyak sekali perkara di facebook sekarang @_@?

    tapi aku sudah siqit bosan dengan FB ~_~

  13. nuriz says:

    perkara yang buruk ke maksud kamu, miss Rinda :)..mesti banyak cowok mau pikat kamu hehe

  14. nik rosmawati says:

    bgus info ni..tq :)

  15. [...] Makan Facebook, Tidur Facebook, Ketagih Facebook February 16th, 2011 nurizspace ShareJANGAN BUAT PERKARA NI KAT FACEBOOK [...]

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold