Haji Jamil , Gulai Ikan Temenung (Kembong) Panas, Kuala Kedah

Sabtu minggu lalu, saya sekeluarga pi menikmati gulai ikan temenung (ikan kembong) panas di Kuala Kedah. Nama kedai tu  kedai Haji Jamil Gulai Ikan Kembong Panas. Terletak di depan kilang Bernas, Batas Paip Teluk Kechai.

Pagi -pagi dah ramai orang, selalu makanan akan habis cepat. Kalau nak pi kedai tu, pi awal awal sebabwalaupun masih awal pagi , orang pi ke kedai tu untuk breakfast nasi dgn gulai ikan kembong panas, sapa lambat tak dapat.

Memang panas-panas lagi masa gulai tu  dihidang, menu utama memang gulai ikan temenung tu la. Sedap dimakan dengan nasi panas.
Apa yang membuatkan orang tertarik ke situ ialah gulai ikan kembong yang panas dari ikan segar. Kawasan Kuala Kedah memang mudah dapat ikan.

Meh kita tengok menu kat kedai Haji Jamil ni:

Sambal belacan
Ulam ulaman
Gulai Ikan Kembong
Sambal Sotong
Kerang Rebus
Ikan Goreng

Perggh!! kuah ikan pekatnya

Sambal Sotong pun ada

Simple je menu dia, masakan kampung tapi memang…perrghhh!! sedap tak terkata. Makan pulak bawah pokok rendang, angin sepoi sepoi bahasa..amboii..kecur air liuq dah..

 

Kalau sesapa datang ke Kedah boleh le pi cari kedai Haji Jamil Gulai Ikan Kembong Panas ni..just search dalam GPS pun dah jumpa…wahh!!canggih kan dalam GPS pun dah ada. Glemer betui Gulai Ikan Kembong Haji Jamil Kuala Kedah ni. Kalau takde GPS, tanya orang pun senang nak cari sebab glemer kan.

 

Sarapan Popular di Kedah Roti Doll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Haji Jamil , Gulai Ikan Temenung (Kembong) Panas, Kuala Kedah”

  1. a d r e y n i e e l i s y a says:

    wow!!
    smua nmpk sedap….

  2. ardinihumaira says:

    kerang rebus… huhu,.. lama tak makan. sedap tu.. bulan posa pasti makan kerang rebus.. nyum2 :)

    PENGSKODENGAN YANG TIDAK SENONOH DI TEMPAT AWAM

  3. White Bird says:

    mcm mana nk masak masakan tu sis?

  4. nuriz says:

    masak? takyah masak..pi kedai haji jamil tu, mkn dan bayar hehehe..

    nak masak gulai kena belaja kat umah le

  5. S..U..D..@..I..S says:

    warung ikan temenung batas paip….mmg hrga patut..bebaloibaloi….

  6. wadud@duad says:

    asal tunjuk makanan yang best2..waaa… lepas ni balik mesia memang makan banyak la.. hehe… giler punya rindu makanan malaysia.. :p

  7. nuriz says:

    hehe siann, nt balik malaysia mkn byk2 ye wadud

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold