Bila Emosi Mengatasi Akal , Diri Tak Terkawal

Musim boikot memboikot ke sekarang, dengar dengar boikot kasut crocs, dulu pasal boikot KFC, McD, Coke..Kenapa tak boikot Microsoft, jangan guna Windows, jgn guna komputer. Jangan tengok saluran ESPN sebab ESPN Yahudi punya. Kalau nak boikot tak larat boikot le camtu.

Malas le cite pasal kasut crocs, sebab saya tak nampak pun kalimah suci tu atas lambang tu. Orang mata tajam je nampak sangat. Pandai pandai pi tambah huruf Alif. Lainlah kalau terang terang sebijik bolehla melenting. Ini kes kes orang  takda keje cari keja.

Marahkan facebook sebab kata melalaikan. Sapa yang lalai, kamu ke? Kamu yang buat diri kamu jadi macam tu. Kenapa marahkan nyamuk kelambu dibakar? Tak reti menari kata lantai tinggi rendah.
Kalau tengok tv sampai magrib, salahkan tv ke? buang le tv dalam perigi. Ada fikiran,  fikir le sendiri, takkan magrib pun nak tengok tv kan? Saya bukan cerita pasal facebook, tapi pasal kelalaian manusia , dan kemudian menyalahkan benda lain yang menjadi penyebabnya, tapi tidak menyalahkan diri sendiri.

Kawal diri sendiri le, kan kita ada fikiran, macam berblog jugak, kalau sapa terlalu taksub dengan blog, siang malam dengan blog je orang keliling dia tak kisah..tak baik kan mcam tu.

Bila emosi mengatasi akal, memang kita jadi tak terkawal dan lalai. So ada akal..fikir fikirkan lah mana yang baik mana yang buruk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Bila Emosi Mengatasi Akal , Diri Tak Terkawal”

  1. faye says:

    hmmmada point gak ap yg kamu cakap tue….

  2. ellis suriyani says:

    ehem..ellis datang lepaskan rindu.. :D

  3. senandung semalam says:

    u have a very good point… i agree…

  4. eNaSaN says:

    betol3x yg pnting kita tahu ape yg kita lakukan….

  5. Danial Ikhwan Jaafar says:

    sekarang ni nak boikot facebook kalau group2 yang menghina nabi muhammad tu tak diremove. boleh je kalau report spam, ke camne?

  6. Encik Tikus says:

    nasihat yang berguna :P

  7. belalang hijau says:

    yea…tentang kelalaian…
    bagus peringatan…

  8. MiEy says:

    iya..setuju!!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold