Sesi Memberi Ikan Gapi Makan

Hobi ku selain blogging..yelah bela ikan, ikan gapi. So nak cite pasal makanan ikan jap. Ada beberapa jenis makanan ikan, bentuk pellet dan cacing beku yang sesuai untuk gapi.

Meh tengok jenis makanan ikan:

Blood worm atau cacing beku

Cacing beku (pandangan belakang)
Cacing beku ni ada 24 kiub semua, harga 1 paket ni RM2.00
tahan lama, (cara simpan ialah simpan di dalam peti ais bhgn sejuk beku)

Food Block
(for holiday, makanan ni diberi kat ikan waktu tuan rumah terpaksa tinggalkan ikan dalam masa yang lama/seminggu.
Ada macam2 bentuk, tapi yang aku snap picture ni bentuk bulat yang tahan 3 hari untuk sebiji tu.

Sesi memberi ikan makan
Hari ni bagi ikan gapi makan cacing beku, selalu bagi makanan yang bentuk pellet je.
Tapi nak bagi vitamin bagi sihat ikan ni so bagi le cacing ni kat ikan.
Selang seli dengan food pellet tu.
sapa geli cacing..mana geli pun..
Seronok tengok ikan ni makan kenduri cacing hehehe..!!
Sdap je ikan ni makan luch. Macam makan mee… slurrp slurrp!! Kejap je dah hilang dalam mulut dia. Kuat makan betul.
Sebab jarang bagi cacing ni, so dia macam melahap sikit, lama tak jumpa cacing..hehehe
Cacing memang makanan kegemaran ikan ni le.

Bawak lari dari kawan-kawan…jangan curik cacing ku..

slurpp..slurpp..uhhhh!! enaknye…. marvellousss
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

16 Responses to “Sesi Memberi Ikan Gapi Makan”

  1. AdyShaRiz says:

    dasyat hobi ko…

  2. suka_haha says:

    banyaknye ikan… cmne nk biakkan ikan tu ek??

  3. LaNuNsepet says:

    kak nuriz suka bela ikan? sy poun sk.. pernah try ternak ikan gapi dalam akuarium..tp tak jd kembang jual kat kedai.. mgkn kurg vitamin dok makan hancur jar..

  4. nuriz says:

    lanun.. leh tambah mknan cam cacing tu, lg satu cr ler baka yang lawa dpt anak ikan lawa le.

    suka_haha..leh tgk artikel sy sblm ni psl gapi..bila ikan branak.

  5. hans says:

    ikan gapi dekat rumah den dah tak tahu keturunan ke berapa
    membiak dgn pantas
    dah xpayah beli dah ikan tu

  6. nuriz says:

    bleh jd usahawan gapi le hans

  7. windi says:

    1st time nampak cacing beku. tak tau benda ni wujud.

  8. nuriz says:

    selain cacing ni,ada gak cacing yg jadi dr bhn buangan kat penapis air ikan tu.dr bhn buangn ikan tu le bleh jd cacing.

  9. liennasts says:

    wow.. my husband pun bela ikan ni tau.. dia letak je dalam akuarium besar.. senang bela dan cpat membiak.. tapi hati2 skit ngan mknn dia tu.. jgn ingat coklat plak…

  10. pawaka19 says:

    aku dlu bele ikan ni le..dia senang membiak..tp xde akuarium..skang da xbele da..

  11. Mr.Z says:

    banyaknye ikan..hehe tak reti sangat bela ikan ni..

  12. Nurul Harun says:

    nurul ms sekolah dulu pernah la bela ikan ni! hehehe..tetiba teringat, :D

  13. aZHIeeDA says:

    ade jugak cacing kiub..huhu

  14. ** a i l y ** says:

    aaaaaaaaaaaaa cacing ke tu? omaigod.omaigod. *mata terbeliak*

  15. nuriz says:

    bukan cacing tu…tu worm heheheh
    lawak2

  16. eQuRlz says:

    eqa penah gak bela ikan dulu..tp asyik mati jer..nmpak sgt xreti jaga..hehehe :)

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold