Macam mana nak remove Ask Search dari Browser Firefox

Mungkin ada yang mengalami masalah  bila nak taip dekat search box dalam firefox, Ask.com tu akan keluar sebagai pencari carian dan bukannya yahoo atau google.

Ask.com ialah search engine jugak, tapi ramai yang tak berapa suka menggunakannya, mungkin bimbang ada spyware atau virus yang datang sekali dengan search engine tu.

Kadang-kadang secara tak langsung ask.com search akan didonwload bila kita download software yang mempunyai ask toolbar secara automatik dan ask search ni akan berada dalam browser tanpa kita kehendaki.

Walaupun kita dah delete toolbar ask.com search ni, tapi  bila kita buat carian, ask.com search ni tak akan hilang dengan mudah walaupun dah didelete toolbarnya.

Jadi ada cara nak hilangkan ask.com toolbar dan search engine ni.

1. Uninstall kan Ask Toolbar di Add/Remove program.

Atau gunakan cara kedua

2.Hilangkan searh engine Ask.com di Firefox – buat seperti berikut:

Buka firefox, buka new tab dan taip kan dalam search box dengan perkataan about:config

akan keluar warning just agree  yang anda akan buat dengan hati-hati :)



Langkah 1. taipkan  keyword.url 
Langkah 2. pada string – double click
Langkah 3. taipkan perkataan seperti  http://www.google.com/search?q dalam box dan OK.


Sekarang engine search akan berbalik kepada carian dibawah  pakcik google seperti biasa.



Nak Remove Ask.com search dr Google Chorme

Khas untuk Wanie sebab dia kata dia pakai Google Chrome kan..hehe
Cara-caranya:

1. Right-click  address bar dan click “Edit search engines”
2. Select Google dan click “Make Default”
3. Select Ask.com dan click “Remove”
4. Click “Close”
 5.Restart Google Chrome



Ok done


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Macam mana nak remove Ask Search dari Browser Firefox”

  1. .::WaNiE::. says:

    alamak

    xguna firefox

    guna gc

    jadiii

    saya tarik diri dari memberi komen

    eh tertekan publish pulak

  2. nuriz says:

    haha pengomen tegar tumpang sekaki pon takper

  3. .::WaNiE::. says:

    Nurizzz mekasihh

    wani punye bukan ask.com tapi bing.com

    benci betul kalau search kuar yg tu huhuhu

  4. nuriz says:

    hehe bing pon sama dgn ask gak ler..bagi peminat google msti tak nak guna yg lain. google is d best kn?

  5. M!Er4N says:

    kenapa nk remove?x best ek guna browser 2?

  6. Hot Mama says:

    heheh nice tips..

  7. nuriz says:

    mieran..nak remove ask search tu je bukan firefox..ada yang tak suka guna ask search, sbb suka google or yahoo search.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold