Goolge Search Wiki Kini Bertukar Ke Starred Results

Korang perasan atau tak bila buat carian di google, kemudian  carian bahan yang kita taip tadi disenaraikan dan di hujung carian tu ada ‘Star’. Ye Star atau Bintang. Bukan bulan. Saya baru je perasan, dan saya tak paham tentang star ni..so saya cari le tentang star ni pulak.

Saya cuma sedar tentang star ini tadi semasa saya buat carian tentang beijing dan saya ternampak nama blog saya nurizspace dan di depan ada satu butir bintang yang bewarna kuning tapi bintang tu tak berkerdipan…heheheh . Ditulis di situ starred result for beijing di site Malaysia. (Site seluruh dunia tobat  tak jumpa huhu)

Jadi siapa pulak yang bagi ‘star’ pada saya? Adakah pakcik google yang bagi? Adakah sebab aku tak dpt pi beijing dia bagi star huhu..!!

Apa makna starred result tu?

Beberapa info tentang star yang saya dapat:
Star itu atau Google Starred Results telah menggantikan Google search Wiki yang dulu digunakan untuk vote link site sama ada suka atau tidak. Search Wiki membenarkan user promote spesifik link yang user suka.
Pakcik Google telah menambah lagi kemudahan baru untuk user dia nampaknya.

Berbalik pada Google Starred Results, ‘star’ ni lebih kepada kita bookmark sites yang kita suka, contoh  korang cari tentang bola, resipi dll kemudian korang suka site itu dan boleh lah mark dengan ‘star’ di hujung carian site tu.
Star ni akan sync pulak dengan Google Bookmark dalam akaun Google kita. Jadi segala macam site yang di bookmark akan disimpan dalam tu. Senang untuk kita buat carian di lain masa, sebab carian yang di bookmark akan automatik dilistkan di atas  hasil carian.

carian telah sycn dengan Google Bookmark.

Kalau ada Google Toolbar, star bookmark ni sudah ada siap sedia di button toolbar , jadi senang nak starkan mana yang kita suka.

carian yang ditanda star telah dilistkan di atas hasil carian
( tdak ada kena mengena dengan top list rangking).
Hanya memudahkan mencari bahan.

Jadi ada beberapa persoalan di sini.. Bolehkah kita  gunakan star ni untuk nak up kan traffic blog/site kita?
Dari info yang saya  baca, star tu tak bermkana site kita berada di list paling atas carian google.
 Ianya untuk bookmark site tertentu.
Macam Pakcik Google kata:

Stars let you quickly and easily bookmark your favorite web content across a number of Google products. Customize your Google Web Search results by clicking the star icon next to any search result’s title. When you’re signed in to your Google Account, you’ll see your starred results whenever you do the same or similar searches.

Stars in search work across a variety of Google search products. That means when you star something in Maps (like a local business listing), it can also appear in the “Starred results” on a relevant Google search results page. Starred results also sync with your Google Bookmarks, which is available in the Google Toolbar and at google.com/bookmarks.

Jika kita nak blog kita berada di atas carian.. Good content tentunya akan meletakkan blog/site kita di enjin carian Google kan. 

Mungkin ada blogger yang arif lagi tentang Google Starred results ni yang lebih tahu tentang ‘star’ ni. Kalau nak berkongsi idea dan info sila le.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Goolge Search Wiki Kini Bertukar Ke Starred Results”

  1. Billet-DOux says:

    owh. maksud dia starred ne yang jadi bookmark oleh org laen ker?

  2. nuriz says:

    ye mcm kita bookmark web yg kita suka.

  3. POSH76 says:

    IT ni i fail sikit….glemerla blog ni trafik tinggi hehe

  4. Cik Ecah says:

    nuriz, tenet prob, shoutmix taley loading.. sori ngat nyemak kat sini.. just nak bagitau cik ecah singgah ni.. :)

  5. Kyuubi_85 says:

    oo, mcm tu ke? takde kegunaan lain?

  6. nuriz says:

    mengikut kata pakcik google begitu la kegunaannya..

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold