Betulke Lelaki Lebih Hebat Memandu & Wanita Cuai Di Jalanraya?

Tiap kali ada kereta yang bergerak  slow di depan ala- ala itik pulang petang, mesti ramai nak jenguk, nak tengok perempuan ke lelaki yang pandu kereta tu.
Sebelum tengok, mesti dalam hati dah terdetik..buat andaian terus, ni mesti yang bawak kete ni pompuan!
Sebagai pemandu jugak,saya  pun penah terjumpa pemandu yang bermasalah di jalan raya dan ada jugak yang memandu slow..tapi bila jenguk..pemandu tu lelaki. Jadi tak boleh nak stereotaip atau nak pukul rata..yang pompuan je buat masalah di jalan raya. Ni berbalik pada sikap orang tu sendiri bila atas jalan raya.

Selalu akan dipersoal. wanita atau lelaki yang memandu lebih cekap di jalan raya, atau
siapa yang paling cuai di jalan raya?

Pemandu lelaki atau pompuan. Mesti lelaki akan jawab..pompuan le selalu cuai, buat silap, dan selalu excident. Pompuan akan kata, lelaki suka bawak kete laju-laju dan merbahaya..

Tapi ikut kajian/ kaji selidik yg dibuat di Universiti Texas utk mengenalpasti sama ada perbezaan  jantina  yang mempengaruhi sikap ketika memandu. Berikut hasil kajian mereka:

- pemandu lelaki mempunyai banyak karenah berbanding pemandu wanita jadi pemandu lelaki berisiko tinggi untuk terlibat dalam excident.
- pemandu lelaki lebih suka memandu pada waktu malam, suka memandu di laluan yang tak biasa dilalui sebelum ini, yang membuatkan pemandu lelaki lebih berpengalaman.
- lelaki lebih yakin memandu, jadi kerana itu, mereka tidak takut risiko yang mungkin terjadi.(jadi mereka suka drive laju)
- pemandu lelaki lebih cenderung utk melanggar lampu isyarat, memecut laju, memandu dlm mabuk dan menggunakan telefon bimbit.
Lelaki dikatakan agresif kerana faktor hormon lelaki tu sendiri, dan wanita lebih pasif/ tak agresif.

-pemandu wanita pulak didapati lebih patuh undang-undang jalan raya serta isyarat had laju berbanding lelaki.. (kalau 80km/j , ikut had tu le )

-pemandu wanita jugak dikatakan memandu lebih cermat dan kajian syarikat insurans di US mendapati tuntutan insurans lelaki 20 % lebih tinggi berbanding wanita.
 - pemandu wanita  menyatakan mereka selalu berasa kasihan kepada pemandu lain, dan kadangkala takut dan berhati-hati atau berwaspada waktu drive.

Data Kemalangan melibatkan pemandu wanita dan lelaki:
Data dari syarikat insurans jugak  menunjukkan excident yang serius sering terjadi kpd pemandu lelaki; contoh kemalangan: 
langgar hadapan. kenderaan berpusing, terbabas, langgar pejalan kaki, penunggan basikal/motosikal dan haiwan.

Aik!sape yang sangkut kete ni?

Contoh kemalangan melibatkan wanita ialah : kemalangan pegun atau melanggar kereta lain. 
(pegun ni contohnya, pokok, tembok, divider, tiang lampu dan pagar rumah atau pokok mempelam…hehehe)

ala..mak aii!! abih calar kete aku..

Pandangan Lelaki dan Wanita tentang speed trap/kamera lalulintas
-pandangan wanita tentang speed trap..wanita lebih patuh berbanding lelaki.( yang ni saya pun setuju, ramai lelaki yang kena saman sebab drive kereta laju)

 amboi ! laju giler ni 180 ni…

oh!my god…
ni kes nak cepat masuk dlm bot… hehehe

- lelaki menganggap kadangkala terpaksa melanggar peraturan jln raya(sekali sekala) kerana atas urusan penting dan nak cepat sampai ke tmpat yg dituju.

Kesimpulannya, kalau nak cakap soal siapa hebat dan siapa cuai, bg saya lelaki dan wanita sama saja, sebab semua orang ada kelemahan dan kekurangan. Jantina tak boleh nak menunjukkan tahap kecekapan.
Tambah pulak masa sekarang ni banyak kereta, jalan raya dah jam teruk even di pekan kecil sekali pun banyak kereta, jadi semua pemandu mengalami tekanan dan kadang2 perempuan boleh bertukar dari lembut kpd agresif. Semua nak cepat tuju ke destinasi, nak kejar masa, akan terjadi sikap tak bertimbang rasa, dan cilok mencilok di jlnraya atau menimbulkan kemarahan pemandu lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

21 Responses to “Betulke Lelaki Lebih Hebat Memandu & Wanita Cuai Di Jalanraya?”

  1. zoul says:

    La awat letak gamba2 tu..
    pemandu utk kemalangan2 tu adalah wanita lah cik adik oi..
    Cuba check berita asalnya..

    ok bukan nak kondem..
    tp tiap hr aku tengok kt highway pompuan memang bawak tak kurang lajunya (sebab jalan lurus dan lapang).. sapa kata diorang bawak pelan..

    Bila jalan sempit sikit atau banyak kete.. mula gelabah cermin belakang ngan sisi pun tak tengok dh..

    Tengah highway kerap tekan brek.. dan teragak2 nak kat kanan ke kiri jalan..

    Kemudian bila tang parking.. teruk dan hampeh.. dah la lambat.. senget plak tu.. grrrrr

    he he jgn marah ye…

  2. nuriz says:

    nape pulak saya tak bleh letak gambar tu, gambar tu tak bukan mengatakan wanita atau lelaki yang buat. gambar tu adalah gamba kemalangan.

    gambar hiasan tak melabelkan wanita atau lelaki yang buat.

    saya tahu kebanyakan gambar tu adalah kemalangan melibatkan wanita. dan cerita dalam post saya adalah tentang pemandu wanita dan lelaki.

    saya tak marah…saya suka org komen :)

  3. Hazzy Ishak says:

    nak komen gak lah
    ya ada benarnya jugak statement kat atas tu

    laju atau perlahan bukan masalahnya tapi sikap pemandu tu sendiri

  4. nuriz says:

    post ni adalah tentang kajian sejauh mana kebenaran jantina mempengaruhi sikap dan gaya memandu. benar atau tiada? post ini tidak menuduh atau melabel wanita atau lelaki.

    kalau korang nak emo..i tak kisah..hehe i lagi suka..haha!! sapa emo dia ada paras hormon yg tinggi.huhu

  5. kenwooi says:

    i think men and women's driving are the same.. just the minority.. but people like to stereotype.. =P

  6. nuriz says:

    ye i agree with u kenwooi hehe

  7. woaini_87 says:

    I am a girl, but i seriously don't like other girl drivers on the road, especially the ones who drives like "kopi-o-license"

  8. syue says:

    mengikut pengalaman saye, pemandu yg kurang ajar tahap cipan ade lah lelaki. hahahaha. sbb, mase saye bawak kete yg bertepek L dulu, jantan tk gune bg fuck kt saye. WTFuckk? siodd je, tk nmpk ke aku ni L? bodoh! pstu berlagak, tk bg chance kt saye. masih L lg ketika itu. mmg bnyk sgt bersabar sgt mase bwk kete L tu. semuenye laki. haaa~

  9. nuriz says:

    hahah..sabo je la.. dia tak phm makna L kot.takpun dia dr over c hehe

  10. tricksrex says:

    haha..mcm2 komen..
    kesimpulannya?
    sama saje semua.
    tahap pemanduan bergantung kpd keadaan persekitara, emosi lagi..
    so mane la tau ppuan tu baru lpas gado ngn mak mentua ke, bwk laju2.
    mane tau laki tu baru lpas cerai ngn bini die,bwk pon semberono..

  11. miZz_nizZ says:

    dr experience sy sndri spnjang idup ni mmg menakutkn kalo follow kete yg pmpn bwk..tol.mmg laki pn bhye bwk,tp laki comfident dlm bwk tp prmpuan terlampau cermat inngge menyusahkn org laen.sori ye..peace no war =)

  12. nuriz says:

    oleh itu jgn terlalu over confident dan jgn terlalu berhati-hati sgt..kerana kalau over nanti menyusahkan org lain

  13. DaHLia says:

    saya lady driver..tp memang bila nampak kete semacam je atas jalan, dlm kepala set "ni mesti pompuan ni" … terlupa yang diri tu perempuan…haa…anyway, semuanya ikut pada sikap driver sendiiri

  14. annadzirah says:

    hoho.
    setuju yg xsemua pompuan bawak slow.
    sy jenis xsuka bawak slow.
    agaga.
    bawak slow time2 sentimental jek..
    bosanlah bawak slow ni..
    kaki pn lenguh jek tekan pedal..
    ahahaha.
    d:

  15. AIEN HASHIM says:

    lady driver slalu kena buli..kena himpit..

  16. psychopath says:

    lelaki lebih berhati2. thats fact.

  17. annfrendly says:

    betul…
    selalu jumpe pemandu perempaun yg cuai..
    pakcik teksi pun cakap camtu..heheheh

  18. ASaDa RyutaRo says:

    hahaha.. yg tu ikut kajian org US..

    ni kajian mamat malaysia..

    pompuan lebih gila cara membawa kereta berbanding lelaki..

    semua kwn2 aku, yg bawak kereta cara bhya ialah pompuan.. lelaki semua bawak sopan2 n safe..

    pasal xcident plak..

    pompuan byk lagi xcident dr laki..
    smpai 1 kes.. kereta tgh senyap parking pun pompuan tu langgar..

    err.. so mengikut kajian saya, perempuan lebih bhya cara pemanduannya.. wlupun x semua..

    pastu.. laki plak bawak konfiden.. tp pasal bab2 xcident.. jwpn mereka ialah : malang tidak berbau..

  19. nuriz says:

    hehe hentam saja le labu…komen jgn tak komen…i like ..topik paling hot di blog sy hehe

  20. tehr says:

    aku tak kira sapa – kalau potong dari kiri aku akan potong balik – tak kira – pantang aku potong dari kiri – grrrrr

  21. TuN Zarie UTaMa says:

    pemandu wanita telah membuatkan bumper belakang keretaku tercabot!!!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold