SMS BOLEH KETAGIH KE?

Bukan merokok sj boleh ketagih ye..sms pun boleh jd ketagih. Smua pakai sms sekarang,mudah cpt ringkas jimat kos. Aku nak kongsi sini jenis jenis ketagihan dia..mcm menarik tu, maklumat ni aku baca dlm surat kabar ruangan kesihatan dan dalam tu ada perbincangan dgn Pensyarah Kaunseling dr UPM Dr Mohamed Fadzil:


a. Ketagih hantar sms peraduan – contoh undi artis afundi, Taip AF HAPIZ jarak TAIP 10 jarak dan hantar ke 3444 (tekan-tekan tak dapat).
Korang yang suka artis ni terus mengundi sampai habis kredit, walaupun artis tu tak kenal pun korang.
b. Seronok menghantar dan membalas sms pada kawan, sampai mak panggil makan pun tak menyahut. contoh sms bf dgn gf.
     A: Ok i nk stop, mk i pngl mkn.
     B : mkn pe?nk mkn sama
     A : mkn nasi dgn ikn. 
     B  : ikn pe. sdp x…bla bla .
(sampai ke sudah tak habih main sms )last last bawak hp pi ke meja makan duk main sms di meja mkn le pulak.
watpe?katne? hik hik hik (hik3x)
i luv u lar

c. Ketagih sms- jadi kera sumbang
Kesan bila ketagih sms perabih duit topup dengan sms, mms skrg panngilan video lg, atau main chatting di fesbuk guna wifi. kerja pun malas, tak suka bercakap dgn org..suka berckp dgn henset, senyum dengan henset, tak senyum kat org.
Kalau hari raya, dia sibuk sms bf/gf dia tak bercakap/ber bual pun dengan pak lang, mak lang, mak su dia ke, sanak sedara pun dia tak peduli le pendek kata, dia asyik tit tot tit tot dgn sms dia je.
d. Ketagih yg serius…boleh jd pemarah bila tak dpt sms. Murung kalau tak da sms, tak boleh hidup tanpa sms,pantang dgr bunyi sms, dia melompat sambar henset dia. Kalau bf tak sms tak reply, or replay lambat, dia marah-marah tuduh mcm mcm kat bf dia, padahal bf dia pi jamban kejap, tak pun tengah naik motor ke, takleh le reply msj.
Orang ketagih ni sanggup bersms walaupun dia sdang dlm keadaan yang tak mengizinkan dia utk bersms:
Biasanya org ketagih tak sedar diaorang ketagih.
 kalau nak langgar bontot lori buat le gini
atau korang nak jd mangsa kemalangan maut..buat gini gak
Apa kategori kita? mari kita tgk:


Ada 5 kategori;
1. Cyborg – org benar benar ketagih, tidak pernah menutup henset mereka…henset selalu ada berdekatan dia tidak lebih 6 kaki. Resah gelisah menunggu sms.

2. Prostetik – kurang teruk dr cyborg td, masih boleh hidup tanpa sms.boleh tutup henset.

3. Mager- Kanak kanak 10 -14 tahun yang memakai henset mengkut peredaran zaman,terkini ada mp3 mp4,game dsb.lebih suka ambil gambar, muat turun lagu dll.

4. ketagih boleh kawal – boleh menutup henset waktu malam tahu guna henset dgn cara betul.

5. Hipokrit – org ni ketagih tapi tak ngaku dia ketagih hehehehe..tgk2 kena byr bil tinggi atau kredit byk habis tanpa disedari.

Kita berada dlm golongan mana? Aku mungkin berada dlm golongan no 4 heheheh..

Ada jugak mengatakan sms ni boleh menjadikan minda aktif kerana org menaip sms mcm dia sedang menulis, otak cergas apabila menulis.Inilah kehidupan di zaman teknologi tinggi moden kalau pandai guna, kebaikan lah yang akn kita dpt.
hambik kau..kasi U LAR sekor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “SMS BOLEH KETAGIH KE?”

  1. RaMa2UnGU says:

    weeeheee..

    hmm,dulu mmg ketagih la..tp skang ni dah mmng bleh kawal la..pendek kata tak kesah la sms ke kol ada msuk tak..tp henpon akan ttp ada berdekatan..hahah..tu kategori ape plak??

    but leh kata aku kategori ke-4

  2. nuriz says:

    tu kategori ke 6. syg henset.heheheh(aku reka2)

  3. Ery Farieha says:

    aku no 2 kot.
    zaman men sms2 ni da takde laa.
    org sms lg mls nak bls adela?
    hahaha tu psl xde bf T___T

    kredit tu tak topup2 memandangkan gune youth club. untungg~heee

  4. Muhammad Hanafi Bin Sulaiman says:

    hahahaha.. aku da lama perhatikan mende nih..tau xpe..sms yg tah pape..pelikk tp benarr

  5. nuriz says:

    ada ke tak sms dalam jamban?

  6. Rash says:

    tergelak sorang2 bc entry nih..
    teringat zmn ms rash mcm tuh..
    huhuhu..
    mmg sengal bile pk balik tp mase tuh xrase mcm tuh pn..
    rash dulu no 2 kot.. skang bile dh kawen xde la..

  7. nuriz says:

    btol2 masa ni masa utk remaja tapi maybe ada gak yg tua bangka buang tebiat hehehe

  8. Ezlina says:

    hahaha. jap2 pk jap.
    dulu2 ms ade ade bf, num 6 kot. skrg x tau nk kategorikn num bape sbb kdg2 hp pun x tau letak mane2. smpi 3 ari x jumpe hp tp cool je. ni kalu kt umah la.kalau kt ostel kdg2 je tgk.skt gak ati org lain call2 x agkt. nk buat mcmne, hp 'ilg'. tp bhy la if ade emergency pape ke. kategori num bape ea nuriz ? :D

  9. nuriz says:

    kategori no 7. Tak sayang henset langsung.melainkan blackberry hahahah!!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold