EXTERNAL HARD DISK: TIPS-TIPS YANG PERLU ANDA TAHU

External hard disk pelbagai jenama menjadi pilihan untuk kita simpan pelbagai file, lagu gambar tapi bagaimana kalau Hard disk kesayangan anda tu buat hal atau rosak dengan tiba-tiba.Tak kisah lah anda nak pilih brand apa..Hitachi ke Maxtor ke Toshiba ke Seagate ke. Pengguna yang suka sangat brand Maxtor akan cakap maxtor bagus..pengguna brand Hitachi akan cakap external hard disk dia lagi mantop..
tapi sekarang kita nak tahu sifat sifat external hard disk tu secara am..

Antara sifat sifat external hard disk yang perlu anda tahu:

  • Sensitif(mudah merajuk kalau dia manusia..hehehe).Sifatnya tidak boleh terhempas atau terjatuh.Disebabkan ianya boleh diubah sana sini tidak seperti internal hard disk yang berada dalam cpu diskru dan stabil kedudukannya.
  • External hard disk mudah terdedah pada peluh,tangan berair dan sebagainya.
  • Tidak boleh berdebu berhabuk.simpan dalam tempat yang bersih dan selalu jaga kebersihan ye.Macam orang kena mandi.
  • Usia hard disk- jika sudah lama dipakai dan dibawa keluar masuk segala macam data,spinning progressing berkurangan.
  • Tidak boleh panas sangat- external hard disk tak seperti internal hard disk yang ada kipas dah jadi tak boleh guna terlalu lama.
Bagaimana kalau external hard disk tu sudah kita jaga rapi, ditatang bagai minyak penuh tapi rosak le jugak..antara faktornya mungkin:
  • 1.kecacatan semasa pengeluaran
  • 2.kecederaan masa penghantaran/packing
  • 3.cara cara pekedai tu jaga hard disk tu di kedai..samada dia jaga ok ke tak.
  • 4.Terlalu banyak kali format- akan memendekkan usia hdd tu.Macam manusia jugak ye.

Tips semasa membeli external hard disk:

  • 1.Jika beli di pc fair-pastikan alamat kedai di mana supaya nanti senang nak claim atau hantar repair.
  • 2.Pastikan ada waranty.

**Ada yang berpendapat hard disk tak patut dijadikan external hard disk kerana sifatnya yang sangat-sangat sensitif, tapi memandangkan permintaan pengguna yang tinggi maka pasaran semakin hangat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “EXTERNAL HARD DISK: TIPS-TIPS YANG PERLU ANDA TAHU”

  1. ProHaris says:

    Tips yang bagus dan berguna untuk semua yang memiliki external hard disk

    saya ada external hard disk juga tapi dah rosak . sayangla benda baru lagi tu kira setahun dah mengunakannya.

  2. Billayong says:

    Saya ada beli external hard disk beberapa bulan yang lalu. Malangnya, sekarang hard disk tu dah kena virus. Virus 'Shortcut' lagi tu. Habis semua folder2 dalam hard disk tu jadi shortcut. So langsung tak dapat buka.
    Adakah hard disk saya masih boleh diselamatkan?

  3. nuriz says:

    try download

    http://www.techsupportforum.com/sectools/sUBs/Flash_Disinfector.exe

    simpan dalam desktop, pasang external HD td lepas tu run scan.. restart computer.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold