CRT ATAU LCD MONITOR

CRT monitor sudah jarang dipakai oleh kerana zaman dah berubah..banyak kilang yang mengeluarkan CRT monitor dah kurangkan pembuatan CRT monitor dan digantikan dengan LCD monitor. Kebanyakan komputer desktop pun sudah dijual dgn flat skrin monitor tak guna CRT monitor dah. Di rumah pun dah pakai tv plasma flat skrin.Harga LCD monitor pun dah jauh murah berbanding 3,4tahun dulu.

Tahun 2005 aku pakai CRT gateway dan 2tahun kemudian monitor besar
gedabak tu mula buat hal tiba-tiba hilang terus gambar jadi gelap gelita. Aku pun ganti dengan yang baru tapi masih CRT lagi jenama DELL (tapi yang tak ori).Pakai setahun lebih CRT monitor tu pulak buat hal jugak warna jadi biru sampai sakit mata bila tengok lama-lama.Dah malas nak baiki maka aku pun gantikan dengan LCD Samsung SyncMaster732NW. Puas hati sangat sebab color memang cantik, sharp bentuk pun cantik je dan ringan tak macam CRT..boleh patah pinggang nak angkat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “CRT ATAU LCD MONITOR”

  1. MENCARIPETUNJUK_xxppxx says:

    baru tadi bos aku tny apa beza monitor CRT dgn LCD…
    kalau nk lagi cun lagi beli monitor LED lg grafic gempak…

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold