KENALI REKAAN DAN PENCIPTANYA


Jeans
Bermula dgn kisah pengembara,Levi Strauss, dia pernah jadi peniaga kain di New York dan dia membawa beberapa gulung kain utk dijual. Semasa sampai di California dia telah menjual semua kain gulung tu tetapi ada segulung kain canva yg tak laku sebab tak ada orang nak buat pakaian dgn canvas.
Di California masa tu ada lombong emas dan pekerja lombong emas pakai seluar panjang tatapi seluar mereka cepat lusuh, jadi Strauss mencipta beberapa pasang seluar panjang canvas.
Semakin lama semakin ramai pelombong yg membeli seluar panjang canvasnya. Strauss tidak puas hati dgn ciptaan tu dia mula cari idea lain dgn menggunakan fabrik lain dr Genoa, Italy . Penenun di Italy menggelarkan fabrik tu sbg “genes”jadi Strauss menukar ejaan pada “jeans” dgn menamakan sempena namanya “Levi’s”. Seluar tu telah laris di kalangan koboi dan pelombong.

Worl Wide Web(WWW)
Tim Bernes –Lee telah mencipta Worl Wide Web dgn versi pertamanya iaitu program yg bernama “Enquire” singkatan bg “Enquire Within Upon Everything”. Pada masa tu Tim bekerja di CERN. Makmal Fizik Partikel eropah di Geneva, Switzerland. Dia mencipat sistem tersebut sbg satu cara utk berkongsi data saintifik di seluruh dunia, menggunakan internet, satu rangkaian komputer dan dokumen hiperteks. Dia telah menulis bahasa HTML( HyperText Mark-up Language), bahasa asas utk web, dan mencipta URL (Universal Resources Locator) utk menandakan lokasi laman web.
HTTP (HyperText Transfer Protocol) ialah set peraturan utk menghubungkan laman- laman web. Selepas dia menulis browser yg pertama dlm tahun 1990, WWW telah meningkat dan berterusandan menjadi sejarah. Kini Bernes Lee merupakan seorang Pengetua Saintis Penyelidikan di Makmal Sains Komputer di Massachusetts dan pengarah W3.

Liquid Paper
Pemadam kertas adalah idea seorang wanita bernama Bette Nesmith, lahir tahun 1922 Bette pantas berfikir tapi kurang mahir menaip, dalam usahanya menyorok kesilapan menaipnya, dia telah melakukan perkara yg sama seperti dibuat oleh pengecat yg menyapu di atas permukaan yg silap.
Pada usianya 17tahun, Graham mendapat kerja sbg secretary, tugasnya menaip menggunakan mesin taip elektrik pada masa tu. Carbon-film ribbons dlm mesin tu menyebabkan hasil kerjanya buruk apabila dia memadam dgn pemadam pensel.
Dia melihat pengecat pintu yg dengan mudah menyapu cat ke atas permukaan yg comot bg memadam kesilapan mereka. Bette menggunakan cat berasaskan air yg dinamakan “Mistake Out”.
Pada tahun 1956, ciptaan Bette menjadi popular, dan dia Cuma membuat proses pengeluaran di garaj rumahnya. Kemudian menukar nama kepada “Liquid Paper”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold