PANDUAN PILIH USB FLASH

Semakin byk USB flsh digunakan, semakin murah harga dan semakin tinggi size memorynya.Dari size gigabit skrg Terabit.

Dulu USB flash bersaiz 64MB dijual dlm harga RM220 sekarang USB flash bersaiz 1GB lebih kurang RM55 atau lebih murah.

Disebabkan USB flash boleh menyimpan MP3, video clip dan perisian mudah alih lain.
USB flash skrg boleh mencecah 16GB atau lebih, dgn memory sbyk tu kita boleh muatkan segala mcm benda di dlmnya dan dibawa ke mana2.

Ada beberapa jenis USB flash yg berbeza dr segi size hingga ke ciri keselamatan.Macam mana kita nak pilih, tgk pada beberapa ciri:

1. Size USB – kebanyakan USB skrg kecil, memang kita tak berapa kisah akan size USB tp mungkin nanti akan timbul masalah bila nak dimasukkan ke port USB, ada port yg disusun berdekatan , menegak dan mendatar,so bila kita pilih USB yg besar dan lebar tentu tak muat pd PC or notebook kita, dan tidak halang kita menggunakan port tu utk tujuan lain. Kalau ada jugak masalah tu kena le guna kabel hab USB.

2. Kapasiti dan kesesuaian
8MB – 16MB – kalau kita jarang guna USB flash, dan hanya utk pindah dokumen ofis sekali sekala , patutnya guna le kapasiti sbyk ni.

32MB – 64MB – Kalau nak tambah lagu MP3, imej digital pd file cthnya Power
Point .

128MB – 256MB Kapasiti ni byk digunakan utk simpan file foto, audio, or
video clip pendek.

512MB -1GB – size USB besar ni utk file2 multimedia, software mudah alih
dan harga pun dah murah.

3. USB 2.0 atau tidak- Perlu jugak check sambungan USB di PC guna USB 2.0 atau
tidak, jika yg versi lama , rugi le beli mahal2 tp tak boleh guna, kena ganti sambungan USB tu dulu , USB 2.0 kelajuan tinggi lebih baik sbb pantas tp bergantung jgk pd size file.

4. Kelajuan/Speed – pastikan kelajuan USB anda tahap mana bg memudahkan keje nanti. Untuk hard disk external dpatkan storan dgn RPM tinggi 7200 rpm.
Masa carian 10 saat dan paling tidak 4MB Buffer (lebih tinggi lebih baik).

5. GAYA – Jika duit byk sgt mesti gaya jd kepentingan, boleh pilih yg nipis yg lawa yg bermacam bentuk rupa.

Tapi jgn lupa orang tua tua nasihat jgn membazir, pilih yg sedang sedang aja ma..
hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “PANDUAN PILIH USB FLASH”

  1. Anonymous says:

    I apologise, but, in my opinion, you are not right. I am assured. I can defend the position. Write to me in PM, we will discuss.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold