Hujan Buatan

Sekarang musim tengkujuh di sebelah timur sana hujan je..banjir pun dah jadi..ada negeri tak da hujan mari kita buat hujan hehehe..
Ni cara2 nak buat hujan buatan..
1.Pilih imej, jadikan background sbg layer0, then CTRL J jadikan Layer 1
2.Buat new layer dan jadikan sbg Layer 2 > Fill layer2 dgn warna Hitam seperti
rajah bawah.

3.Add Noise pada Layer 2 – pilih Filter>noise >add noise
Amount 150%, check box monochromation >OK

4.Gaussian Blur – Radius 0.5 pixel >OK

5.Add Adjustment Layer pada Layer2 jugak…Hold + ALT key +pilih new adjustment
(bentuk bulat half tu) pilih LEVEL , check box use clipping mask pastu OK. Akan
keluar box histogram

6.Tambah Noise pada level histogram tu 134, 1,00 189 >OK

7.Masih pada layer2 – pilih FILTER > BLUR> MOTION BLUR> angel 60 darjah.
Distance 50 pixel.ok

8.Readjust level pd histogram lagi..Double click pada adjusment layer td letakkan
input level 73 1,00 158 >OK

9.Crop pada Layer 1- pilih layer 1
OLD + CTRL key + click pada thumbnail imej layer 1 , pilih pada menu imej ,
>CROP pastu deselect (CTRL D).

10.Pada Layer2 tukar mode normal pada screen…DONE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Powered by WordPress | Designed by: backlinks | Thanks to personal loans, payday loans and world of warcraft gold